De rechtenfaculteit in de media, week 36

In deze rubriek vind je een overzicht van medewerkers van de Nijmeegse rechtenfaculteit die de afgelopen week in de media verschenen. Deze week komen Pieter Wolters, Bernard Schols en Carolus Grütters aan het woord.

Pieter Wolters (universitair hoofddocent Burgerlijk recht) voorspelde in Nieuwsuur de toekomst van TikTok in Europa. Een delegatie van het Chinese bedrijf verklaarde in de Tweede Kamer dat er nog steeds Chinese medewerkers zijn die toegang hebben tot de persoonsgegevens van gebruikers. Toch denkt Wolters dat een verbod op TikTok in Europa niet voor de hand ligt: “TikTok zal nog meer onderzoeken en boetes krijgen, maar zolang er geen keihard bewijs is dat de Chinese overheid ons via TikTok bespioneert, zal TikTok ook in Europa verder kunnen blijven bestaan.”

Bernard Schols (hoogleraar Successierecht) bespreekt op VoxWeb zijn aanstaande optreden op lustrumfestival Lawlands. Als ‘Prof & Prof geeft hij samen met Jeroen Rheinfeld een theatercollege over hun ‘bourgondisch-filosofische kijk op het recht’. “Hoe ziet de rechtenfaculteit er in de toekomst uit? Zullen er nog studenten en docenten zijn, of winnen de robots? Op dergelijke vragen willen we vrijdag reflecteren.”

Carolus Grütters (onderzoeker Rechtssociologie en Migratierecht) lichtte op NU.nl toe waarom België alleenstaande mannelijke asielzoekers niet mag weigeren. Grütters wijst op de Europese richtlijnen die stellen dat degene die asiel aanvraagt fatsoenlijk moet worden opgevangen. Volgens Grütters lappen landen die regels aan hun laars, maar komen ze er toch mee weg: “Andere Europese lidstaten, zoals Nederland zouden ook aangesproken moeten worden op het feit dat ze niet voldoen aan de voorwaarden voor asielopvang. Maar dat doet Europa niet.”

Verder verklaarde Grütters in Trouw dat het beëindigen van de opvang van derdelanders onwettig is. Deze actie is volgens Grütters in strijd met Europese wetgeving: “De derdelanders vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Dat geeft ze dezelfde rechten als andere Oekraïense vluchtelingen. Het kabinet heeft in maart 2022 nog toegezegd dat deze groep niet terug hoeft naar het land van herkomst.” Ook derdelanders die zich ten onrechte voordeden als Oekraïense vluchtelingen kunnen niet teruggestuurd worden: “Je kunt het loket sluiten voor nieuwe aanvragen, maar je mag niet met terugwerkende kracht de derdelanders hun rechten ontnemen.”