De rechtenfaculteit in de media, week 39

In deze rubriek vind je een overzicht van medewerkers van de Nijmeegse rechtenfaculteit die de afgelopen week in de media verschenen. Deze week komen Sonja Meijer, Petra Bard en Paul Bovend’Eert aan het woord.

Sonja Meijer (hoogleraar Penitentiair recht) bespreekt in De Telegraaf haar bezwaren tegen het wetsvoorstel van demissionair minister Weerwind. Weerwind wilt een strenger regime voor de zwaarste criminelen in detentie. Volgens Meijer is er al veel mogelijk met bestaande wetgeving. Ook is er volgens Meijer onvoldoende rekening gehouden met ‘een exit-strategie’, waarmee gevangenen juist meer vrijheid zouden kunnen krijgen als daar ruimte voor is. 

Petra Bard (hoogleraar Sustainable rule of law) werd door Financieel Dagblad geïnterviewd over de aantasting van de rechterlijke macht in Hongarije en de opstelling van het Hof van Justitie en de Europese Commissie. Over de opstelling en investeringen van bedrijven in Hongarije, zoals de miljarden euro’s van Duitse autofabrikanten zegt Bard: “Ik vind dat erg problematisch. Want ik denk dat ze met hun investeringen bijdragen aan het overeind houden van de illiberale staat.” 

Paul Bovend’Eert (hoogleraar Staatrecht) voorspelt op NOS dat het bindend referendum ingevoerd zal worden. Bovend’Eert licht toe dat er een tweederde meerderheid nodig is voor een grondwetswijziging en dat deze nooit echt in beeld is geweest voor het bindend referendum. Nu is die kans er wel: “De gevestigde partijen staan er tamelijk slecht voor in de peilingen en met name de tegenstanders van het referendum doen het niet zo goed.” 

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Gaat over persoon
prof. dr. P.D. Bárd (Petra) LLM , S.M. Meijers (Sonja) , prof. mr. P.P.T. Bovend'Eert (Paul)