Paul Bovend'Eert (hoogleraar Staatsrecht) draagt in Trouw bij aan het debat over de belastingvrijstelling van het koninklijk huis. In de Grondwet is verankerd dat de koning en zijn naasten geen belasting hoeven te betalen. Volgens Bovend’Eert wordt het tijd om dit te veranderen. Bovend'Eert stelt: "De financiering is verouderd. Het lijkt mij goed voor de populariteit van het koninklijk huis als we ook dit stukje bij de tijd kunnen brengen.”
Frederik Zuiderveen Borgesius (hoogleraar ICT en Recht) reageert in De Gelderlander op de ophef over een aankondiging van woningcorporatie Portaal, waarin staat dat er voortaan twee keer per jaar dronecontroles zullen plaatsvinden om illegale constructies in tuinen op te sporen. Zuiderveen Borgesius snapt de zorgen, maar stelt ook dat het niet per se illegaal is wat Portaal doet. Bij het gebruik van de drones moet de woningcorporatie zich sowieso aan enkele regels houden: “Er moeten weinig mensen toegang hebben tot de beelden, die mogen niet lang bewaard worden, moeten weggegooid worden als ze niet meer nodig zijn en bewoners moeten goede informatie over de drone-inspecties krijgen”, zegt Zuiderveen Borgesius.
Rian de Jong (universitair hoofddocent Staatsrecht) bespreekt met Omroep Gelderland de grenzen van het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting naar aanleiding van de voorgenomen koranverbranding van Pegida-voorman Edwin Wagensveld in Arnhem. “Het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting zijn een van de belangrijkste grondrechten die we in ons land kennen”, stelt de Jong.
Chris Dijkstra (universitair docent Belastingrecht) reageert in het NPO Radio1 programma ‘Geld of je leven’ op het feit dat de superrijken hun geld steeds vaker in Abu Dhabi onderbrengen. Dijkstra stelt dat geld altijd vloeit naar het laagste punt. Waar er vroeger vooral werd gekeken naar Zwitserland, lijkt de mogelijke komst van belastingheffing daar te zorgen voor een verschuiving naar Abu Dhabi.