Duurzaamheid in Uitvoering in de Refter
Duurzaamheid in Uitvoering in de Refter

De Refter omgetoverd tot bouwplaats: ‘Om zo te laten zien wat we allemaal aan duurzaamheid doen’

Zichtbaar maken welke stappen er elke dag worden gezet om de campus duurzamer te maken. Dát is het doel van Duurzaamheid in uitvoering. Marije Klomp, programmadirecteur Duurzaamheid bij de Radboud Universiteit: ‘We trappen af in de Refter. Deze plek wordt de komende zes weken omgetoverd tot een bouwplaats.’

Marije Klomp is als programmadirecteur Duurzaamheid met haar team en andere collega’s elke dag bezig met het vergroten van het aantal duurzame initiatieven op de campus. Van onderzoek tot onderwijs en van bedrijfsvoering tot bereikbaarheid: op alle gebieden worden er steeds meer duurzame keuzes gemaakt. Marije: ‘Regelmatig krijgen we vragen of verzoeken over duurzame initiatieven. Veel suggesties, zoals het uitbreiden van het vegetarisch en plant-based aanbod, vinden al plaats. Daardoor kwamen we erachter dat het nog lang niet zichtbaar genoeg is wat we allemaal doen.’

Duurzaamheid in Uitvoering is nu zichtbaar bij de Refter: op verschillende bouwborden zie je dat Food & Beverage op allerlei manieren duurzame keuzes maakt

Bouwplaats

En waar kan je dit het beste zichtbaar maken? ‘Op een zichtbare locatie zoals de Refter’, zegt Nick Hartendorf trots. De Refter is het grootste restaurant van de Radboud Universiteit en nu tevens een ‘bouwplaats’ van verduurzaming. 

Nick werkt er als teamleider en bevestigt: ‘We zijn blij dat Duurzaamheid in uitvoering bij ons gelanceerd wordt. We zijn veel met duurzaamheid bezig. Groente en fruit komt van boeren uit de omgeving. 80% van ons voedselaanbod is vegetarisch en plant-based. Onze catering is standaard al vegetarisch. En we verbeteren de kwaliteit van ons aanbod constant. Als je het aan mij vraagt is de plant-based burger écht heel goed!’

Als je vanaf vandaag De Refter inloopt, lijkt het wel een bouwplaats. Marije: ‘Dit thema hebben we gekozen omdat we duurzaamheid zien als iets dat constant in ontwikkeling is, het is nooit ‘af’.’

Afzetlinten, pionnen en een groot bouwbord. Nick: ‘Met bordjes geven we aan welke duurzame producten we aanbieden: van een vegetarische kroket tot een verse dagsoep gemaakt van overgebleven eetresten. Zo stimuleren we onze gasten onder andere om duurzame keuzes te maken. We verwachten overigens niet dat door deze campagne er ineens veel meer vegetarische kroketten worden verkocht. Wel hopen we dat het zorgt voor bewustwording.’

Duurzaamheid in Uitvoering is nu zichtbaar bij de Refter: op verschillende bouwborden zie je dat Food & Beverage op allerlei manieren duurzame keuzes maakt
Student met nieuwe Refterburger van Beyond Meat.

Duurzame keuze

En dat sluit ook volledig aan bij de behoefte van de student, zo legt Marije uit. ‘Onlangs heeft Youngworks in opdracht van de Radboud Universiteit een onderzoek uitgevoerd naar de impactmotivatie van studenten. ­Daaruit blijkt dat veel studenten al tijdens hun opleiding duurzame keuzes willen maken. Doordat duurzaamheid in al het onderwijs verweven wordt, voorzien we hen daar al steeds meer in. Door de campagne laten we zien dat er nog veel meer duurzame keuzes te maken zijn op de Radboud Universiteit.’

De materialen voor de campagne zijn ook zoveel mogelijk hergebruikt. Marije: ‘Zo hebben borden en pionnen een tweede leven gekregen doordat ze van onze werf komen. Na zes weken herbruiken we de materialen om dezelfde boodschap uit te dragen op een andere locatie op de campus.’

Vervolg

Wat die plek wordt? Marije lacht: ‘Ook op het gebied van ICT, inkoop of gebouwen zijn we momenteel flink aan het inzetten op duurzaamheid. Zo is deze maand de RUpair-shop geopend waar studenten gratis hun laptop kunnen laten repareren. We maken een selectie waar we Duurzaamheid in uitvoering nog meer zichtbaar willen maken, maar als studenten of medewerkers een mooie plek weten dan horen we het graag!’

Je bent nodig

Wil je als student of medewerker actief betrokken raken bij duurzaamheid op de campus? Radboud Green Office is jouw aangewezen partner. Wil jij meer weten over duurzaamheid op de Radboud Universiteit? Lees meer over de duurzaamheidsdoelen van de Radboud Universiteit.

Duurzaamheid in Uitvoering is nu zichtbaar bij de Refter: op verschillende bouwborden zie je dat Food & Beverage op allerlei manieren duurzame keuzes maakt

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Radboud Duurzaam, Food & Beverage
Thema
Duurzaamheid