Jasper de Groot staat voor de klas en geeft uitleg aan basisschoolleerlingen
Jasper de Groot staat voor de klas en geeft uitleg aan basisschoolleerlingen

De sociale functies van geur uitleggen aan basisschoolleerlingen

In 2023 heeft dr. Jasper de Groot een Radboud Science Award ontvangen voor zijn onderzoek naar ‘Er hangt iets in de lucht…’. Daarover heeft hij onderzoekende activiteiten voor het basisonderwijs ontwikkeld in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt.

Op zondag 17 maart heeft hij een bezoek gebracht aan IMC Weekendschool Nijmegen en de kinderen laten zien waar zijn onderzoek over gaat, door samen met hen een aantal activiteiten te doen. Het doel daarvan is om de nieuwsgierigheid en onderzoekende houding van kinderen te bevorderen, en hen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met wetenschap.

Over het onderzoek

Jasper de Groot onderzoekt “de chemie tussen ons” - de sociale functies van het menselijk reukorgaan. In zijn uitgebreide, multidisciplinaire onderzoek, gaat hij diep in op psycho(fysiologie), neurowetenschappen (fMRI), genetica en chemische analyse om intrigerende inzichten te onthullen. Dit leidde tot de ontdekking van een mogelijke universele moleculaire basis voor geuren gerelateerd aan angst. Het onderzoek werpt licht op de complexe wereld van menselijke chemische communicatie, met name de effecten van geuren op gedrag en emoties. In samenwerking met een consortium van onderzoekers onthulde hij de cruciale rol van reukverlies als de meest betrouwbare voorspeller van een COVID-19-infectie en dook hij in de aanhoudende gevolgen van COVID-19-reukverlies. Momenteel verdiept hij zich ook in de complexe wisselwerking van geur in romantische relaties.

Basisschoolleerling die een proefje aan het doen is in een klaslokaal

In de klas

Binnen het klasproject zullen leerlingen een reis maken om hun eigen reukvermogen te beoordelen, de genuanceerde veranderingen in zweetgeur onder invloed van angst te verkennen en hands-on experimenten uit te voeren door verschillende moleculen te mengen om unieke geuren te creëren.

Radboud Science Awards

De Radboud Science Awards stellen elk jaar onderzoekers in staat hun wetenschappelijke doorbraken te bewerken tot leer- en lesmateriaal voor basisscholieren, in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit.

Contactinformatie

Heb je ook interesse om je onderzoek met kinderen te delen? Neem dan contact op met het infowkru [at] ru.nl (Wetenschapsknooppunt)