Marije Klomp

De Tijd is NU!

Uitstelgedrag. Herken je dat? Ik ben er goed mee bekend. Vlak voor ons huis vindt elk jaar de Zevenheuvelenloop plaats. In de zes jaar dat ik hier nu woon, is de wens gegroeid om mee te doen. Aangespoord door vrienden en collega’s die hem ook lopen, zeg ik elke keer nadat de tribunes weer zijn afgebouwd: “Volgend jaar doe ik ook mee.” Maar me er echt toe zetten om ervoor te trainen, ho maar... Het is te koud, te heet, te donker, te nat, ik heb nog werk te doen, ik moet eerst eens andere hardloopschoenen kopen, ik kan de loopband voor m’n telefoon niet vinden. Er zijn genoeg redenen om het nog even uit te stellen.

Door de weerstand heen gaan. Even pijn lijden voor iets goeds. Of je gewoontes en gebruikelijke ritme aanpassen. Het zijn allemaal zaken die we geneigd zijn te omzeilen. Helaas geldt dit niet alleen voor mijn hardloopambities, maar zie ik dit op een heleboel fronten terug. Ook waar het gaat om grotere problemen dan mijn sport-ethos. 

Zo zien we al decennia hoe ons klimaat verandert. We hebben genoeg bewijs dat we hier als mens wat aan kunnen doen. We weten welke transities nodig zijn om het tij te keren, of op z’n minst om binnen veilige marges te blijven. Maar het kost te veel tijd, geld, moeite... We zitten vast in de door onszelf gecreëerde systemen en voelen ons er op korte termijn nog steeds comfortabel onder. Althans, hier in de westerse wereld. Dat we steeds vaker ook in ons land natte voeten krijgen en het toch wel begint op te vallen dat het frisse Hollandse landschap er in de zomers begint uit te zien als Zuid-Frankrijk, opent al wat vaker onze ogen. Maar wat kun je hier als individu nu echt wezenlijk aan doen? Alles voelt als een druppel op een gloeiende plaat. De problematiek is groots, complex, op wereldschaal. Regelmatig hoor ik van mensen de vraag: “Wat kan ik doen?”

Tegenover dat verlammende, passieve gevoel staan gelukkig ook bemoedigende ontwikkelingen. Wat als niet alleen de klimaatexperts, sustainability-managers, duurzame ondernemers en beleidsmakers zich inzetten voor verandering, maar we het potentieel van de gehele beroepsbevolking kunnen aanboren? Als het gewoon onderdeel van je werk is om aan die grote transitie naar een leefbare planeet bij te dragen. Dan hebben we de beste juristen nodig met verstand van duurzaamheid en recht, de creatiefste koks die de volgende Groene Michelin-ster winnen, de slimste economen die snappen hoe we een gezonde balans kunnen realiseren, zorgprofessionals die meewerken aan een lagere footprint, leraren die kinderen al van jongs af aan leren wat van waarde is, marketeers die niet greenwashen, maar bijdragen aan een écht duurzaam verhaal, technici die de energietransitie mogelijk maken. En zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Het samen optrekken van allerlei professionals heeft twee grote voordelen. Allereerst werken we op die manier veel sneller, slimmer en met meer samenhang toe naar verandering. Duurzaamheid is dan niet iets wat erbij komt in een organisatie, maar wat van binnenuit gedragen wordt. In de tweede plaats krijgen hierdoor veel meer mensen het gevoel dat ze iets kunnen dóen door niet alleen privé, maar ook professioneel bij te dragen. Empowered in plaats van lamgeslagen dus.

Aangezien het grootste deel van de beroepsbevolking hier in zijn opleiding waarschijnlijk vrij weinig over meegekregen heeft, is het dus zaak dat we al die duurzaamheidskennis massaal gaan delen en met elkaar verder ontwikkelen in alle sectoren en vakgebieden. Via postacademisch onderwijs, trainingen, leergezelschappen en onderzoeksprojecten. Een leven lang ontwikkelen komt zo in het licht te staan van de grote opgaven waar we met elkaar voor staan. Als je hierin de eerste stap zet, voelt dat hopelijk net zo goed als dat eerste hardlooprondje. Want jawel, ik heb eindelijk een begin gemaakt met hardlopen: heerlijk!

Kom zelf ook in actie! 

Ontwikkel je kennis en skills op het gebied van duurzaamheid en vergroot je leiderschap voor een duurzame verandering. Bekijk welke cursussen, masterclasses en opleidingen je hiervoor als professional bij de Radboud Universiteit kunt volgen. 
Wil je onderwijs van Marije ontvangen? Schrijf je dan in voor Young Leadership for Sustainability, een vijfdaagse cursus ontwikkeld in samenwerking met Radboud Academy.

Je Bent Nodig

De wereld heeft grote uitdagingen het hoofd te bieden. Om dat te kunnen doen zijn wetenschappers, studenten en betrokken burgers nodig die mee willen denken over, en werken aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. De Radboud Universiteit richt zich met Je bent nodig op mensen die daaraan willen bijdragen. 

Zelf actief bijdragen of meer lezen over duurzaamheid in ons onderwijs en onderzoek? Kijk op www.jebentnodig.nl voor meer informatie.

Geschreven door
dr. mr. M.C. Klomp (Marije)
dr. mr. M.C. Klomp (Marije)
Marije Klomp is programmadirecteur Duurzaamheid van de Radboud Universiteit.