Groepsfoto van de deelnemers aan het congres
Groepsfoto van de deelnemers aan het congres

De wereld op bezoek bij de Radboud Universiteit

Op maandag 25 september waren zo’n 60 internationale collega’s vanuit ruim 20 verschillende landen op bezoek bij de Radboud Universiteit. De gasten, voornamelijk betrokken bij internationale studie uitwisselingsprogramma’s, maakten op deze manier kennis met de mooie groene campus en leerden meer over wat wij te bieden hebben aan hun studenten die een semester of een jaar bij de Radboud Universiteit komen studeren.

De dag werd geopend door Daniël Wigboldus, voorzitter van het college van bestuur. Hij heette de internationale gasten welkom en benadrukte nog maar eens het belang van de internationale uitwisselingsprogramma’s; “Er zijn veel internationale problemen en om deze problemen aan te pakken is het belangrijk dat we elkaar leren kennen en onze verschillen opzij zetten”, aldus Wigboldus. “Het studenten uitwisselingsprogramma is daar belangrijk in. Hierdoor leren studenten over andere culturen en maken ze kennis met andere perspectieven.”

Een buitenlandverblijf is dus van grote toegevoegde waarde voor studenten. Ook voor de ‘thuisblijvers’, aangezien in hun international classroom een diversiteit aan perspectieven van uitwisselingsstudenten die naar Nijmegen komen, wordt gedeeld.
“Jaarlijks gaan er zo’n 900 studenten voor studie of stage naar het buitenland waardoor zij nieuwe academische vaardigheden opdoen, zich persoonlijk ontwikkelen (flexibiliteit, probleemoplossend vermogen, interculturele competenties, et cetera), een land van binnenuit ervaren en internationale vriendschappen opdoen”, aldus Rob van Leeuwen, Manager Partnerships & Mobility binnen het team Student Life and International Mobility (SLIM). “Sommige bestemmingen zijn enorm populair onder onze studenten. Omdat een samenwerking met een dergelijke partneruniversiteit valt of staat met een goede balans van uitwisselingsstudenten, is het van belang om ook voldoende studenten van deze partners te ontvangen. Onze partnerdag draagt daar hopelijk positief aan bij.”

De internationale bezoekers zijn enthousiast over hun deelname aan deze partnerdag. “Het is heel goed georganiseerd en de topics zijn up to date”, vertelt Ulrika Jaresund uit Zweden. “Daarnaast vind ik het ook heel belangrijk om collega’s van andere universiteiten te ontmoeten. De eerste keer dat ik hier kwam dacht ik dat ik er alleen was om te leren, maar al snel merkte ik dat ik ook informatie te delen had. In die zin is het dus echt een uitwisseling.” Jason Kinnear uit de Verenigde Staten noemt Nijmegen zelfs een ‘verborgen diamant’; “De meeste studenten denken alleen aan Amsterdam wanneer ze aan Nederland denken, maar daarbuiten is er nog zoveel meer te ontdekken. Ik heb gister zelfs met mijn partner afgesproken dat we hier zeker nog een keer terug komen.”

De dag, die georganiseerd werd door SLIM, samen met de facultaire International Offices, eindigde met een boottocht naar Rotterdam, waar vanaf 26 september de internationale conferentie van de European Association for International Education (EAIE) plaatsvindt.

Tijdens deze dag is er ook een filmpje gelanceerd over de redenen om voor een buitenlandverblijf in kader van de studie te kiezen. Voor studenten en medewerkers die interesse hebben in een dergelijk buitenlandverblijf: laat je inspireren en informeren tijdens de Radboud Go Abroad week van 9-12 oktober!

Contactinformatie