Protestborden bij een betoging

Demonstraties: wordt er gemeten met twee maten? | Talk en gesprek met jurist Simone Hooijer

Worden bepaalde actiegroepen harder aangepakt dan andere? Voor welke afwegingen staan politie en burgemeesters om al dan niet in te grijpen? Kom luisteren naar jurist Simone Hooijer en kom erachter of er met twee maten wordt gemeten.

Worden bepaalde actiegroepen harder aangepakt dan andere? Bij demonstraties van Extinction Rebellion zijn er sinds 2020 ruim tweeduizend demonstranten gearresteerd. Bij de boerenprotesten waren dat er in diezelfde periode zo’n honderd. Hoe kan dit verschil worden verklaard? Voor welke afwegingen staan politie en burgemeesters om al dan niet in te grijpen? Kom luisteren naar jurist Simone Hooijer en kom erachter of er met twee maten wordt gemeten.

Meten met twee maten?

Of het nu gaat om protesten tégen of juist voor behoud van Zwarte Piet, uitbreiding of inperking van coronamaatregelen; soms lijkt het alsof bij het ene protest harder wordt ingegrepen dan bij het andere. Regelmatig krijgen de overheid en burgemeesters het verwijt vooringenomen te zijn over de inhoud van het protest. Het demonstratierecht is echter helder: Inhoud mag niet bepalend zijn in de wijze waarop wordt ingegrepen.

In hoeverre is deze kritiek terecht? Spelen er achter de schermen afwegingen mee die maken dat bij het ene protest sneller of harder wordt ingegrepen dan andere? Zo ja, welke zijn dit dan?

De voertaal is Nederlands.

Over de spreker

Simone Hooijer is jurist en promovendus staatsrecht aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar ‘de burgemeester als conflictoplosser’, bijvoorbeeld op het gebied van woonoverlast en huiselijk geweld.

Radboud Sounds | Wetenschapsfestival over protest

Dit programma is onderdeel van Radboud Sounds | Wetenschapsfestival over protest met livemuziek, talks, soundbites en meer op vrijdag 14 juni 2024, in Doornroosje, Nijmegen. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van protest. Doornroosje programmeert de live-acts. Stel je eigen programma samen en dompel je onder in de wetenschap en de muziek. Bekijk de aftermovie van Radboud Sounds 2023.

Contactinformatie

Wil je meer weten over het programma van Radboud Sounds, of heb je andere vragen of opmerkingen? Mail dan naar info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Gaat over persoon
S.K. Hooijer (Simone) LLM