De implementatie van de Buurt als ecosysteem voor passende maatschappelijke zorg heeft verschillende beoogde effecten, waaronder een verbeterde kwaliteit van zorg, zorg die efficiënter, meer betaalbaar en beter toegankelijk is. Een ander beoogd effect is dat het een positieve impact heeft op de betrokken (formele en informele) zorgverleners. Dat betekent o.a. dat zorgverleners hun taken of bijdrage niet als (te) belastend ervaren, zich betrokken voelen, zich gesteund voelen, kunnen leren en ontwikkelen en plezier in hun werk / bijdrage hebben.
De Buurt als Ecosysteem krijgt de eerste 40 miljoen euro aan IZA-gelden van zorgverzekeraars Coöperatie VGZ en Zilveren Kruis. De alliantie, bestaande uit vijftien zorgaanbieders in de wijkverpleging en onder aanvoering van Jos De Blok van Buurtzorg Nederland, kan daarmee aan de slag in twintig buurten.
De wijkverplegingsalliantie is goed voor ruim de helft van de omzet van de wijkverpleging in Nederland. Samen met Buurtzorg Nederland, Amstelring Wijkzorg, Carintreggeland, ZorgAccent, Careyn, Espria, Sensire, ZZG zorggroep, Santé Partners, Thebe, Vierstroom, Zorggroep Meander, Icare Verpleging & Verzorging en ZuidZorg gaan we aan de slag.
Vijf pijlers
Het transitieplan 'de buurt als ecosysteem' bestaat uit vijf pijlers:
- Preventie als mindset – een hernieuwde focus op het preventie denken – van gezond worden naar gezond zijn;
- Integrale eerstelijnszorg – zorg op lokale maat, waaronder artsen en wijkverpleging die dicht bij cliënten staan, samen optrekken en met een focus op preventie, gezondheid en gedrag;
- Behandeling dichtbij – we willen ‘verre’ zorg dichterbij brengen. Naar huis als dat kan. Naar de buurt indien dat niet lukt. Zo dichtbij mogelijk;
- Zorgzame buurt – we versterken sociale verbondenheid en informele netwerken in de buurt;
- Zelflerende buurt – we zetten in op het empoweren van lokale initiatieven en het delen van kennis en ervaringen tussen buurten.