DRONGO talenfestival over lezen

Op 2 en 3 oktober biedt  DRONGO, het grootste talenfestival van Nederland, meer dan 60 sprekers en activiteiten over de impact van taal. Het festival is dit jaar geheel online en heeft voor het eerst een thema: (De toekomst van) LEZEN. Ook dit jaar is de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit weer partner.

Lezen is leuk en het is goed voor je. Jaarlijks verschijnen er honderden prachtige boeken en er is een heel actieve leescultuur in Nederland. Maar uit vele onderzoeken blijkt dat de kennis van lezen snel achteruitgaat. Ook lijkt de rol van schrijven en lezen zélf te veranderen. En dat terwijl er in Nederland zo veel en fantastische initiatieven zijn voor leesbevordering.

Aan het woord komen meerdere Radboud-wetenschappers over de meerwaarde van lezen. Zo vertelt de Nijmeegse literatuurwetenschapper Carlijn Cober in haar workshop over lezen als hulp voor mensen met psychische moeilijkheden, zoals bij bibliotherapie, leesclubs in gevangenissen en voorleeshonden voor kinderen met dyslexie. Literatuur hoeft geen puur individuele bezigheid te zijn. Lees hier een verhaal over haar workshop.

Verder is er aan de Radboud Universiteit een groep onderzoekers die zich verdiept in Europese streekliteratuur uit de negentiende eeuw. De streekroman mag populair zijn bij lezers, de wetenschappelijke aandacht voor het genre is niet groot.  Op DRONGO Talenfestival wijden zij een webinar aan dit grondgebonden en tegelijk heel internationaal genre.

DRONGO talenfestival over lezen
Het DRONGO Talenfestival is op 2 en 3 oktober. Het is het grootste talenfestival van Nederland en Vlaanderen en richt zich zowel op iedereen die geïnteresseerd is in taal als op taalprofessionals, zoals docenten. Normaal wordt het evenement gehouden op de campus van de Radboud Universiteit, maar wegens corona vindt alles (live) online plaats. Naast tal van lezingen door academici zijn auteurs zoals Steven Pinker, Mohammed Benzakour en Maud Vanhauwaert van de partij. Adriaan van Dis en Özcan Akyol sluiten DRONGO af met een debat over goede, slechte en bekakte taal. Meer info en het volledige programma is te vinden op www.drongotalenfestival.nl

Meer weten? Neem contact op met

• Martin Voigt (marketing en communicatie Drongo), mvoigt [at] drongotalenfestival.nlclass="externLink"

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.