Dry January – column Wilma de Koning

Dry January – column Wilma de Koning

Het is gelukt. Samen met 135 collega’s dronk ik een maandlang geen druppel alcohol. Mede dankzij al die andere Nijmegenaren die meededen won onze stad met glans de IkPas Battle van Tilburg. Eindstand 2074 - 869. Proficiat.

Voor mij dus geen glas wijn om te vieren dat ik een nieuwe baan heb. En ook geen glas cognac om de pijn van mijn aanstaande vertrek bij de Radboud Universiteit te verzachten. Gelukkig ben ik niet zo’n grote alcoholgebruiker, vind ik zelf. Alleen in het weekend een glas wijn bij het eten. Daardoor viel het mee. Gelukkig maar.

Wie weet wat alcohol doet met het lichaam gaat toch op zijn minst nadenken over het gebruik ervan. Het is aantoonbaar ongezond voor lijf en leden. Één glas alcohol per dag kan al schadelijk zijn.

Dus alcohol voortaan maar laten staan dan?

Lastige vraag. Er is zoveel dat ongezond is of niet duurzaam maar wel leuk of lekker. Moeten we daar allemaal mee ophouden? Moeten we in deze crisistijd waarin al zoveel niet meer mag of kan, dan ook nog stoppen met het drinken van dat lekkere en gezellige glas wijn?

Aan Dry January deed ik mee omdat ik nieuwsgierig was hoe moeilijk ik dat zou vinden. En vooral ook om een bijdrage te leveren aan het bewustzijn van de nadelige effecten van alcohol.

Die nieuwsgierigheid is bevredigd. Hoewel ik sommige momenten best heb gedacht, nu zou ik wel een glas wijn lusten, was het minder moeilijk dan ik dacht, De intentie om volledig te stoppen met het drinken van alcohol heb ik niet. Als het maar met mate is, dan is het goed, maak ik mezelf wijs. Dus af en toe een wijntje is geen problem.

Of houd ik mezelf nu voor de gek? Is drinken het nieuwe roken? Af en toe een sigaret kan niet meer, vind ik en velen met mij. Het schaadt de gezondheid van onszelf en ook die van anderen.

Gaat het denken over het drinken van alcohol de komende jaren ook kantelen in onze samenleving? Gaan we over een jaar of tien tegen elkaar zeggen, idioot hé dat we het normaal vonden om bij een etentje een glas wijn te drinken, of een nieuwe baan te vieren met een goed glas wijn?

We gaan het zien. Voorlopig stel ik mijn eerste glas wijn na Dry January nog maar even uit. Ik drink even iets anders, alcoholvrij.

Proost, en een goede gezondheid!

Meer onderzoek naar de gevolgen van alcohol voor het lichaam zijn te vinden bij het World Cancer Research Fund, of in dit onderzoek van het Radboudumc.

Wilma de Koning is vicevoorzitter van het college van bestuur. De beide andere leden zijn voorzitter Daniël Wigboldus en rector magnificus Han van Krieken. Om en om schrijven de collegeleden columns over wat hen als bestuurders bezighoudt.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.