Jettie Derksen studeerde aan de (toen nog) Katholieke Universiteit Nijmegen bij de Theologisch-maatschappelijke afdeling tussen 1934 en 1938. Die afdeling was in 1927 in het leven geroepen om ook vrouwen en leken in de gelegenheid te stellen om theologie te studeren.
Oorlog en verzet
Na haar afstuderen, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werkte Jettie Derksen als assistente van John Baptist Knipping, privaatdocent Iconografie van de Middeleeuwen, van wie bekend is dat hij actief was in het verzet. Samen bezochten zij kunstenaars en joodse vrienden op hun onderduikadres. Ook hielp Jettie Derksen mensen in verzetskringen om hun werk te kunnen doen.
Jettie Derksen komt uitgebreid aan bod in een proefschrift over Knipping. De eigenaresse van de baret is dus geen onbekende.
Eerste vooroorlogse studentenbaret in erfgoedcollectie
De Radboud erfgoedcollectie bevat meerdere studentenbaretten, maar tot nog toe geen vooroorlogs exemplaar. Wanneer Jettie Derksen de baret gedragen heeft, is onbekend. Doorgaans werd een baret gedragen bij officiële gelegenheden, bijvoorbeeld bij een academische plechtigheid.
De baret werd op vrijdag 28 oktober overhandigd door een familielid van Jettie Hill-Derksen aan Daniël Wigboldus, collegevoorzitter van de Radboud Universiteit. De baret wordt toegevoegd aan de erfgoedcollectie van de Radboud Universiteit. Mogelijk is de baret volgend jaar, als de Radboud Universiteit haar honderdjarig bestaan viert, te zien in een presentatie van voorwerpen uit de geschiedenis van de universiteit.