Waarom besloot je mee te doen aan de OUTRO?
Ik zag zo op tegen de volgende fase! Ik voelde me er erg onzeker over. Tot nu toe heb ik in principe m’n hele leven “op school” gezeten. Je presteert vooral voor jezelf, om je vakken te halen. Terwijl als je gaat werken, dan presteer je om een positieve impact op anderen te hebben. En natuurlijk om geld te verdienen. Tot nu toe had ik nog een vangnet van ouders en DUO, maar na afstuderen hangt je leven van je werk af, want zonder geld kan je niks.
Tussen het schrijven van m’n scriptie door dacht ik veel na over de volgende fase, dat nam veel ruimte in beslag in mijn hoofd. Ik dacht veel, maar dééd niet echt iets. Toen zag ik de Outro voorbij komen. Het leek me een mooie kans om samen met Career Officers die hier ervaring mee hebben, echt even de tijd te nemen om er mee aan de slag te gaan voor een paar dagen. Ik had nog niet echt ervaring met solliciteren opgedaan en wist niet goed hoe ik dat moest aanpakken. Ik vond het fijn om daarin wat houvast en voorbeelden te krijgen. Ik hoopte dat ik aan het einde van de Outro iets meer vertrouwen in het solliciteren had en een cv en motivatiebrief om mee verder te werken.
Wat heeft je geholpen?
Je hebt soms het idee dat je de enige bent die met stress en onzekerheid worstelt, zeker bij het afstuderen als je in je eigen scriptie-bubbel zit en weinig anderen ziet. Ik vond het tijdens de Outro echt fijn en geruststellend om te merken dat ik niet de enige was, we lopen allemaal tegen dezelfde dingen aan. Het geeft gewoon een onrustig gevoel om niet te weten hoe het verder gaat, en dat is eigenlijk heel normaal.
Eerst probeerde ik (en velen met mij) om het denken over een baan voor me uit te schuiven. Vermijden om over die spannende stap na te denken. En druk bezig zijn met je scriptie is dan een ‘goede’ afleiding. Maar uiteindelijk blijft dat onrustige gevoel dan knagen. Het helpt om er met anderen over te praten, dat heeft me vooral geholpen bij de Outro. Uitspreken waar je tegenaan loopt en input krijgen van anderen. Het voelt goed om dit te bespreken met mensen die in dezelfde fase zitten.
Hoe was de samenwerking met medestudenten die 'in hetzelfde schuitje' zitten?
Ik begon de OUTRO met het doel om er iets uit te halen, hoe groot of klein ook, en me beter voorbereid te voelen. Volgens mij kwamen de anderen ook met die gedachte binnen. Het hielp daarnaast dat we op de eerste dag onze doelen concreet maakten, waardoor er meteen een positieve insteek was. Ook was er aandacht voor het creëren van een fijne, open groepssfeer. Voor mij is dat heel belangrijk om me comfortabel voelen in een omgeving om m’n verhaal te delen.
Welke inzichten heb je opgedaan tijdens de OUTRO?
Tijdens de OUTRO gingen we dieper in op sollicitatievaardigheden en ook op persoonlijke ontwikkeling. Dat was voor mij heel waardevol. Ik merk dat ik soms twijfel over wat ik wil en soms te lang in mijn gedachtes blijf hangen. Kan ik die baan wel eigenlijk? Is het iets voor mij? Zal ik solliciteren? En het is een proces om te leren met die gedachtes om te gaan.
Een mooi moment tijdens de Outro-week was de laatste dag, waarin we elkaars kwaliteiten bespraken. Verschillende deelnemers benadrukten dat ik goed wist welke aspecten van een baan mij aanspraken en welke niet. Ze merkten ook op dat ik heldere doelen stel en deze doelen ook daadwerkelijk behaalde. Als ik aan de slag ga met zo’n doel, kan ik aan het einde ook echt wat laten zien. Een voorbeeld is dat ik mezelf als doel had gesteld om een motivatiebrief te schrijven, en aan het einde van de week was de brief af.
Deze ervaring heeft me geleerd dat wanneer ik gewoon aan de slag ga zonder te lang te blijven nadenken, ik in ieder geval een basis kan leggen en van daaruit verder kan werken. Het was interessant om te ontdekken dat ik meer duidelijke doelen heb dan ik aanvankelijk dacht. Het was zeker een eyeopener om te horen hoe anderen mij zagen na slechts vier dagen in de OUTRO-week, vooral omdat ik niemand van tevoren kende.