Walk of Wonder
Walk of Wonder

Eerste kunstwerken nieuwe kunstroute onthuld

Op 3 april zijn op de campus van de Radboud Universiteit de eerste twee kunstwerken onthuld van een nieuwe kunstroute: de Walk of Wonder. Deze route van zo’n twee kilometer, biedt ruimte voor reflectie, inspiratie en verwondering. Langs de meanderende route komen straks in totaal zeven kunstwerken die een beroep doen op alle zintuigen en geïnspireerd zijn op de gebruikers van de campus. Dan weer groots en kleurrijk, dan weer subtiel of met een interactief element. Het is de bedoeling dat medewerkers, studenten, patiënten, bezoekers en omwonenden straks genieten van deze inspirerende route in een rustige natuurlijke omgeving.

Onthulling

De eerste twee kunstwerken die zijn onthuld zijn: ‘Dragen’ van kunstenaarsgroep Vondelier. William Barrett en Mark Opfer van deze groep hebben zich laten inspireren door de ‘dragende’ functie van het ondersteunend personeel en die inspiratie in muziek omgezet. Dit kunstwerk is te vinden tegenover de Hoofdingang van het Radboudumc.

Amara van der Elst maakt gebruik van de poëzievorm Spoken Word om in haar kunstwerk ‘Helpen’ haar gesprekken met vrijwilligers tot uiting te brengen. Het kunstwerk van Amara bestaat uit een aantal voordrachten (Spoken Word) die tot leven komt en te horen zijn als je het pad bewandelt in het bosje, paralel aan de Erasmuslaan, aan de kant van de Universiteit.

De plekken van de kunstwerken worden gemarkeerd door een object in de vorm van een zuil, daaromheen komen de kunstwerken tot leven. Voor de totale route kijk hier.

Walk of Wonder

Zeven kunstwerken

De andere vijf kunstwerken van de Walk of Wonder kun je o.a. aaien of ruiken. Ze bevinden zich hoog in de lucht, bijvoorbeeld aan een gevel, of laag bij de grond langs een geurend bospad. De andere kunstenaars en hun kunstwerken zijn: Studio Toer (‘Hopen’, Onderzoekers, kinetisch, lichtkunst), Ralph Zabel (‘Spiegelen’, Studenten, illustratie), Birthe Leemeijer (‘Helen’, Medisch Personeel, Land art), Sissel Marie Tonn (‘Incasseren’, Patiënten, tast, zintuiglijke kunst) en Omer Polak (‘Ontvangen’, Buren, geur). Hun locaties zijn op de route al gemarkeerd door zuilen waar voor elk kunstwerk al mooie collages zijn gemaakt. Later in het jaar worden ook de andere kunstwerken geplaatst en onthuld. Rond Pasen 2024 zijn ze allemaal te bewonderen.

Thema's en inspiratie

Kunst- en designstudio Fillip Studios ontwikkelde het concept en selecteerde de kunstenaars. Het concept is gebaseerd op thema’s die iedereen in het leven tegenkomt: incasseren, helpen, spiegelen, ontvangen, herstellen, dragen en hopen. Thema’s die ook zijn afgeleid van de kruisweg. Elk kunstwerk is gekoppeld aan een kunstvorm, een zintuig, én een gebruikersgroep van de campus.

De kunstenaars lieten zich inspireren door de gesprekken met de verschillende gebruikersgroepen van de campus: studenten, onderzoekers, buurtbewoners, patiënten, zorgpersoneel, ondersteunend personeel en vrijwilligers. Op deze manier wordt ook hun ‘stem’ geïntegreerd in de kunstroute. De route is daarom ook voor iedereen: voor medewerkers, studenten, patiënten, bezoekers en omwonenden. 

Verbindende route

De Walk of Wonder is uitgestippeld als een meanderende wandelroute die de terreinen van het Radboudumc en de Radboud Universiteit met elkaar verbindt. Je loopt langs verschillende gebouwen en door de groene gebieden die ertussen liggen. Een route die bedoeld is om te prikkelen, aanzetten tot denken, inspireren en te genieten.

Deze route past ook naadloos in het grote plan van het Radboudumc om rondom het ziekenhuis tuinen en een parklandschap te creëren, waar patiënten, medewerkers bezoekers, studenten en omwonenden kunnen genieten van de rust van de natuur in de verschillende tuinen. 

Achtergrond

Dat een start wordt gemaakt met de onthulling van de eerste kunstwerken rond Pasen is niet toevallig gekozen. In het voorjaar starten de festiviteiten rond het 100-jarig jubileum van de Radboud Universiteit. In de aanloop daar naartoe is op allerlei manieren gereflecteerd op de eigen identiteit en de tradities die daarmee samenhangen. Zo heeft een projectgroep van het Radboudumc en de Radboud Universiteit nagedacht over hoe de kruisweg, een traditioneel onderdeel van het christendom ter voorbereiding op het Paasfeest, in deze tijd op een originele en hedendaagse manier nog een rol van betekenis zou kunnen spelen. Aanleiding was een schenking door voormalig huisarts, schrijver en kunstenaar Ignace Schretlen en zijn echtgenote Mia aan het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) van een grote collectie boeken en kunstwerken met als thema ‘de kruisweg’.

Deze schenking inspireerde professor Baziel van Engelen, hoogleraar Neurologie van het Radboudumc, om dit thema uit te werken in een wandelroute die mensen inspireert en tot nadenken aanzet. De kunstobjecten op het pad verbinden ook op deze manier het Radboudumc en de Radboud Universiteit met elkaar. Kunstwerken hebben immers door de eeuwen heen mensen kunnen inspireren en verbinden. Zo is het idee voor de Walk of Wonder geboren. Een projectgroep nam de uitwerking over en riep vervolgens de hulp in van de Arnhemse kunst- en designstudio Fillip Studios die het concept van de Walk of Wonder ontwikkelde.  

Boekoverhandiging Walk of Wonders

Officiële opening

De Walk of Wonder werd officieel geopend met een mini-symposium in Huize Heyendaal. Onderdeel van de opening was de presentatie van zijn boek Lijden: Eigentijdse visies op de kruisweg en het laatste avondmaal door Ignace Schretlen (midden) aan Bertine Lahuis Voorzitter van het Radboudumc en Rector Han van Krieken, die ook het voorwoord schreef.

Contactinformatie

Heb je vragen of opmerkingen, of wil je als gebruiker van de Radboud-campus in gesprek komen met een kunstenaar? Neem dan contact op met judith.vanbeukering [at] ru.nl (Judith van Beukering)target="_blank" (lid projectgroep)

Persverzoeken kunnen gericht worden aan Martijn Gerritsen van de Radboud Universiteit of margie.alders [at] radboudumc.nl (Margie Alders)target="_blank" van het Radboudumc.