Prof. Elias Vlieg
Prof. Elias Vlieg

Elias Vlieg benoemd tot voorzitter van de Internationale Organisatie voor Kristalgroei (IOCG)

Elias Vlieg, hoogleraar in Solid State Chemistry en directeur van ons Onderwijsinstituut voor Molecular Sciences, is benoemd tot president van de International Organization for Crystal Growth (IOCG). IOCG is een federatie van nationale groepen en verenigingen die nationale gemeenschappen van wetenschappers vertegenwoordigen die actief zijn op het gebied van kristalgroei.

Elias Vlieg werd officieel ingehuldigd tijdens de laatste International Conference on Crystal Growth and Epitaxy (ICCGE-20) in Italië, begin augustus. Vlieg was al actief binnen de organisatie als mede-vicevoorzitter.

Het centrale doel van de IOCG is om een platform te creëren voor wetenschappers op het gebied van kristallisatie, ter bevordering van de vooruitgang van zowel theoretische principes als praktische toepassingen binnen kristalgroei, kristalkarakterisering en onderling verbonden wetenschappelijke vakgebieden. Het internationale consortium organiseert verschillende initiatieven met betrekking tot kristalgroei, met name de driejaarlijkse International Conference on Crystal Growth and Epitaxy, naast thematische bijeenkomsten over kristalgroei.

De groei van kristallen is essentieel voor high-tech toepassingen zoals computerchips, vermogenselektronica, energieproductie en -opslag en LED-verlichting, maar ook voor de zuivering en productie van farmaceutische verbindingen en voedingsmiddelen.

Gedurende zijn ambtstermijn als president hoopt Vlieg "het bereik van de organisatie te verbreden om alle gebieden van kristalgroei te omvatten, inclusief farmacie en biomineralisatie, en een basisleerboek te creëren waarin de fundamentele principes worden uitgelegd die alle toepassingen van kristalgroei verenigen."