Prof. Elias Vlieg
Prof. Elias Vlieg

Elias Vlieg verkozen tot Voorzitter van de Raad van het ESRF, 's werelds helderste röntgenbron

Elias Vlieg, professor in Solid State Chemistry, is verkozen tot Voorzitter van de Raad van het ESRF. Het European Synchrotron Radiation Facility in Grenoble is 's werelds meest intense bron van synchrotron-gegenereerd licht en wordt gebruikt voor fundamenteel en innovatief onderzoek. Het ESRF is een gezamenlijke samenwerking van 21 partnerlanden, en wordt jaarlijks door zo’n 9000 wetenschappers gebruikt.

Röntgenbron

Het ESRF is 's werelds helderste synchrotron lichtbron met 44 gespecialiseerde straallijnen die gelijktijdig kunnen worden bediend. Wetenschappers van over de hele wereld gebruiken deze heldere röntgenstralen voor fundamenteel en toegepast onderzoek, waarbij maatschappelijke uitdagingen zoals gezondheid, energie, milieu en cultureel erfgoed worden aangepakt.

Raad

De ESRF Raad bestaat uit officiële afgevaardigden van elke lidstaat. De raad fungeert als algemene vergadering van aandeelhouders en is het hoogste bestuursorgaan van het ESRF, verantwoordelijk voor het beleid van de organisatie. In zijn rol als voorzitter van de raad hoopt Elias Vlieg voornamelijk de continuïteit van de "reeds uitzonderlijk goed beheerde organisatie" te waarborgen. Maar er zijn ook serieuze uitdagingen en ontwikkelingen in de komende jaren, zoals hoge inflatie en energieprijzen, die de optimale inzet van het ESRF bedreigen.

Bewustwording in Nederland

Daarnaast streeft Elias Vlieg ernaar de aandacht voor het ESRF te vergroten binnen de Nederlandse onderzoeksgemeenschap, met als doel het bewustzijn over de faciliteit en haar unieke mogelijkheden onder onderzoekers te vergroten: "Omdat Nederland lid is van het ESRF (samen met België zijn we 5,8% aandeelhouder), kan elke onderzoeksgroep de faciliteit 'gratis' gebruiken, mits natuurlijk een voorstel voor straaltijd door de sterke concurrentie heen komt".

European Synchotron Radiation Facility (ESRF)
Copyright: www.denis-morel.com