Eric Moorman
Eric Moorman

Eric Moormann benoemd tot Liebig Professor aan de Universiteit Giessen (JLU)

De Nederlandse archeoloog en emeritus hoogleraar prof. dr. Eric M. Moormann is benoemd tot Liebig-hoogleraar aan de Justus Liebig Universiteit Giessen (JLU). Met deze eretitel eert JLU gerenommeerde wetenschappers en intensiveert zij de samenwerking met hen via een gasthoogleraarschap. Prof. dr. Martin Kramer, vice-voorzitter voor onderzoek en bevordering van jonge wetenschappers, overhandigde het certificaat tijdens een kleine ceremonie in het hoofdgebouw van de JLU.

Eric Moorman is wereldwijd bekend op het gebied van onderzoek naar Romeinse muurschilderingen en de moderne receptie van oude Romeinse kunst en cultuur. Het Liebig-hoogleraarschap, dat op 1 december 2022 officieel van start is gegaan, zal in eerste instantie twee jaar duren. Gedurende deze tijd zal hij samenwerken met de leerstoel Klassieke Archeologie (prof. dr. Katharina Lorenz) in onderzoek en onderwijs - onder andere over de performativiteit van het Romeinse leven aan de hand van de schilder- en beeldhouwkunst, over de verzamelgeschiedenis van Duitse universitaire collecties klassieke studies en over aspecten van globalisering en lokalisering in de grensgebieden van het Romeinse Rijk.

"Het Liebig-hoogleraarschap wordt slechts toegekend aan enkele geselecteerde persoonlijkheden waarmee de universiteit een substantiële samenwerking verwacht op het desbetreffende vakgebied", benadrukte JLU-vicevoorzitter Kramer. "De samenwerking moet vooral ten goede komen aan het gebied 'Visualities: Contexts and Framings', dat onder leiding staat van collega Lorenz. Hij was erg verheugd dat het onderzoek van de eregast raakvlakken had met het perceptieonderzoek en het International Graduate Centre for the Study of Culture (GCSC) aan de JLU."

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Faculteit der Letteren