Erin Margaret Schuman benoemd tot bijzonder hoogleraar Synaptische functies en plasticiteit

Erin Margaret Schuman is met ingang van 1 augustus 2021 benoemd tot bijzonder hoogleraar Synaptische functies en plasticiteit aan het Donders Center for Neuroscience en de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit. Deze leeropdracht is onderdeel van een samenwerking met het Max Planck Institute for Brain Research.

Erin Schuman is de oprichter en directeur van het Max Planck Institute for Brain Research (Frankfurt, Duitsland). Ze is al geruime tijd geïnteresseerd in onderzoek naar cellulaire mechanismen en neurale circuits die ten grondslag liggen aan de verwerking en opslag van informatie. Haar laboratorium richt zich op de moleculaire en celbiologische processen die eiwitsynthese en afbraak in neuronen en diens synapsen aansturen.

Na de oorspronkelijke ontdekking door het lab in 1996 dat lokaal aangemaakte eiwitten in dendrieten noodzakelijk zijn voor synaptische plasticiteit heeft Erin Schuman zich gericht op de identificatie van de mRNA- en ribosomenpopulatie aanwezig in neuronale dendrieten en zenuwvezels. Het lab heeft duizenden mRNA's ontdekt die aanwezig waren in dendrieten en zenuwvezels en heeft de unieke regulerende elementen in die mRNA's gekenmerkt. Erin Schuman zal samen met stagiairs, masterstudenten en promovendi van de Radboud Universiteit werken aan projecten die gerelateerd zijn aan de celbiologie van eiwitsynthese en afbraak in neuronen.

Erin Margaret Schuman benoemd tot bijzonder hoogleraar Synaptische functies en plasticiteit

Over Erin Margaret Schuman

Erin Margaret Schuman (1963, San Gabriel, California, VS) studeerde Psychologie aan de University of Southern California. Ze promoveerde in 1990 in neurowetenschappen aan Princeton University. Ze heeft post-doctoraal onderzoek gedaan bij het Department of Molecular and Cellular Physiology van Stanford University. In 1993 is ze benoemd tot lid van de Biologie faculteit aan het California Institute of Technology (Caltech). In de periode 1997-2009 was Erin Schuman als onderzoeker verbonden aan het Howard Hughes Medical Institute (HHMI). In 2009 is zij samen met haar echtgenoot Gilles Laurent verhuisd naar Frankfurt (Duitsland) om het nieuwe Max Planck Institute for Brain Research te ontwerpen en op te zetten. Naast haar positie bij het Max Planck Institute for Brain Research werkt Erin Schuman als hoogleraar Biologie bij de Goethe-Universiteit in Frankfurt.

Erin Schuman is een gekozen lid van EMBO en lid van de Deutsche Akademie der Wissenschaften, Leopoldina. In 2018 ontving zij de Society for Neuroscience’s Salpeter Lifetime Achievement Award. In 2020 kreeg ze de Louis-Jeantet Prize for Medicine en de FENS-Kavli-ALBA Diversity Prize uitgereikt en werd ze aangesteld tot de Amerikaanse National Academy of Sciences. In 2021 werd ze verkozen tot Vallee Visiting Professor.

Meer weten? Neem dan contact op met:

  • Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, 024 361 6000, media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl),