InScience Film Festival logo met sfeerbeeld
InScience Film Festival logo met sfeerbeeld

Faculteit der Letteren breed vertegenwoordigd bij InScience Filmfestival

International Science Film Festival Nijmegen (12 - 17 maart 2024) is een van de grootste internationale filmfestivals voor de wetenschapsfilm in Europa. Dit jaar is het thema taal. Dat betekent dat het programma bomvol staat met taalwetenschappers, poeziekenners, rhetoricadeskundigen en zelfs een aantal studenten van de Faculteit der Letteren. Hieronder vind je alle bijdragen van onze faculteit, zodat je geen hoogtepunt hoeft te missen!

Stand-up Science

Een podium, een microfoon en een hele lading inspirerende mini-lezingen, demonstraties en workshops. Kom naar Café LUX op zaterdag- en zondagmiddag, grijp een draadloze koptelefoon en luister naar Stand-up Science. De volgende Faculteit der Letteren-medewerkers praten je in 20 minuten bij over hun expertise:

Praten met aliens

Buitenaardse schepen komen aan op aarde. Komen ze in vrede? Een taalkundige wordt door het leger opgeroepen om contact te maken met de buitenaardse wezens. Dat is het plot van de film Arrival van Denis Villeneuve.

Als er iemand onbekende talen kan ontcijferen dan is dat de Peruaanse taalwetenschapper en ‘hyperpolyglot’ Luis Miguel Rojas Berscia – die toen hij eenmaal 18 talen sprak maar is gestopt met tellen. Overal waar hij komt, onderzoekt hij de grammatica en structuren van de lokale taal en schrijft hij deze op zodat ze niet verloren gaan. Na de vertoning van de film Arrival vertelt Rojas Berscia hoe hij dat doet en in hoeverre talen invloed hebben op hoe je de wereld ziet. Of is de taal die je spreekt juist een weerspiegeling van je wereldbeeld?  

Tickets

Kletskoppen screent ET

Ook voor de jeugd is er programma. Samen met de taalwetenschappers van Kletskoppen ga je je op zaterdagmiddag vanaf 14:00 helemaal te buiten aan alles wat met taal te maken heeft. Kindertaalfestival Kletskoppen neemt bibliotheek de Mariënburg over en ze nemen je mee naar alle hoekjes en gaatjes die onze taal rijk is. Toegang is gratis.

Na afloop van de workshops, kun je gelijk doorrollen naar de filmzaal. Want aansluitend aan de workshops wordt de klassieker E.T. the Extra-Terrestrial vertoond.  

Tickets

En verder...

 

Contactinformatie

Thema
Taal