International Science Film Festival Nijmegen (12 - 17 maart 2024) is een van de grootste internationale filmfestivals voor de wetenschapsfilm in Europa. Dit jaar is het thema taal. Dat betekent dat het programma bomvol staat met taalwetenschappers, poeziekenners, rhetoricadeskundigen en zelfs een aantal studenten van de Faculteit der Letteren. Hieronder vind je alle bijdragen van onze faculteit, zodat je geen hoogtepunt hoeft te missen!
Stand-up Science
Een podium, een microfoon en een hele lading inspirerende mini-lezingen, demonstraties en workshops. Kom naar Café LUX op zaterdag- en zondagmiddag, grijp een draadloze koptelefoon en luister naar Stand-up Science. De volgende Faculteit der Letteren-medewerkers praten je in 20 minuten bij over hun expertise:
- Ruud van der Beuken (universitair docent Engelse Taal en Cultuur) over de poezie van butch lesbian Joelle Taylor
- Thijs Kersten (campusdichter en student geschiedenis) over campusdichten
- Wyke Stommel (hoogleraar Taal en Interactie) over beeldbellen met de dokter
- Bé Breij en Yvette Linders (rhetoricadeskundigen) over het bespelen van het electoraat
- Charlie Loopuijt (promovendus trans linguistics en queer health) over transtaal als olifantenpaadjes
Praten met aliens
Buitenaardse schepen komen aan op aarde. Komen ze in vrede? Een taalkundige wordt door het leger opgeroepen om contact te maken met de buitenaardse wezens. Dat is het plot van de film Arrival van Denis Villeneuve.
Als er iemand onbekende talen kan ontcijferen dan is dat de Peruaanse taalwetenschapper en ‘hyperpolyglot’ Luis Miguel Rojas Berscia – die toen hij eenmaal 18 talen sprak maar is gestopt met tellen. Overal waar hij komt, onderzoekt hij de grammatica en structuren van de lokale taal en schrijft hij deze op zodat ze niet verloren gaan. Na de vertoning van de film Arrival vertelt Rojas Berscia hoe hij dat doet en in hoeverre talen invloed hebben op hoe je de wereld ziet. Of is de taal die je spreekt juist een weerspiegeling van je wereldbeeld?
Kletskoppen screent ET
Ook voor de jeugd is er programma. Samen met de taalwetenschappers van Kletskoppen ga je je op zaterdagmiddag vanaf 14:00 helemaal te buiten aan alles wat met taal te maken heeft. Kindertaalfestival Kletskoppen neemt bibliotheek de Mariënburg over en ze nemen je mee naar alle hoekjes en gaatjes die onze taal rijk is. Toegang is gratis.
Na afloop van de workshops, kun je gelijk doorrollen naar de filmzaal. Want aansluitend aan de workshops wordt de klassieker E.T. the Extra-Terrestrial vertoond.
En verder...
- Sandy Barasa (CLS, Radboud in'to Languages) gaat samen met andere internationale medewerkers van Radboud Young Academy in gesprek over de documentaire Brief Tender Light
- Marc van Oostendorp (CLS) interviewt de taalkundigen die fantasietalen bedachten voor o.a. Game of Thrones
- Iris Hendricks (CLS) host samen met Suzan Verberne (Universiteit Leiden) de Live Turing Test: herken jij de verschillen tussen een tekst van een menselijke schrijver en ChatGPT?
- Donna Roukens (student Kunstgeschiedenis) en Willem Baltussen (alumnus Geschiedenis en Tourism and Culture) brengen kunst aan op vlinders
- Imme Lammertink (CLS) vertelt over taalontwikkeling bij kinderen in het nagesprek over de wolfskinderenfilm L'enfant sauvage
- Enny Das (CLS) is vakjurylid International Grand Jury Award
- Polyglot Luis Miguel Rojas Berscia (CLS) vertelt, naast het filmgesprek over Arrival, ook live in de NTR Focus podcast over zijn talenhobby