Elles Droppers

Falen: een stap op weg naar succes

Stel je voor dat falen niet bestaat en dat elke fout een kans is om te groeien. Zou je dan anders omgaan met obstakels in je leven? Mislukkingen kunnen helpen om nieuwe uitdagingen te overwinnen. Dit is waar het om draait bij een groeimindset. Het begint met het idee dat onze intelligentie en vaardigheden niet vastliggen, maar kunnen groeien door inspanning en leren. Het nodigt ons uit om onze grenzen te verleggen en te ontdekken dat we veel meer kunnen dan we dachten.

Het proces van ergens beter in te worden draait vaak om talloze kleine mislukkingen. Michael Jordan, een van de beste basketballers ooit, zei eens: "Ik heb meer dan 9000 keer gemist in mijn carrière. Ik heb bijna 300 wedstrijden verloren. 26 keer kreeg ik de kans om de winnende worp te maken en faalde ik. Ik faalde keer op keer en dat is waarom ik succesvol ben." Hij suggereert hiermee dat mislukkingen hem hebben geholpen om te leren, te groeien en uiteindelijk te slagen. Mislukken is niet het tegenovergestelde van succes, maar een essentieel onderdeel ervan. Verliezers stoppen wanneer ze falen; winnaars falen totdat ze slagen.

Elke fase in ons leven brengt uitdagingen, nieuwe inzichten en groeikansen met zich mee. Denk maar eens aan een klein kind dat leert lopen. Dat honderden keren valt en zich daarbij pijn doet. Toch blijft dat kind nooit even zitten om zich te bedenken: “Goh, dat lopen is denk ik toch eigenlijk niks voor mij. Ik ben er duidelijk niet goed in...” Nee, we leren onszelf het vermijden van mislukkingen pas later in ons leven aan. Hoewel het soms nuttig is om ons te behoeden voor steeds dezelfde valkuilen, kan een te sterke vermijding ervan ons ook belemmeren om de noodzakelijke stappen te zetten.

In een wereld die nooit stilstaat, is verandering eigenlijk de enige constante. En verandering wordt vaak pas mogelijk door iets mis te hebben of mis te lopen. Want het vastklampen aan zekerheid, kan de vijand zijn van groei. In plaats van te streven naar de zekere weg, is het soms verstandiger om op zoek te gaan naar twijfel. Dus twijfel gerust over je eigen overtuigingen en sla eens een onbekend zijpad in.

Een overtuiging die mij heeft beperkt, was dat ik dacht dat ik niet goed was in presenteren. En als je iets vaak genoeg denkt, dan ga je het vanzelf geloven. Ik leerde daarom hele presentaties uit mijn hoofd, om fouten te voorkomen. Maar het falen dat je vreest, kun je ook te lijf gaan. Daarom ging ik bij Jorn te rade, mijn collega die vol zelfvertrouwen voor groepen spreekt. Zijn woorden ”Als een situatie spannend wordt, geniet ik daar juist van, want daar kan ik iets van leren”, inspireerden me om anders te denken. Tijdens mijn NLP-eindpresentatie ging ik mijn uitdaging aan, stapte ik uit mijn comfortzone en liet ik mijn tekst los. Ik durfde kwetsbaar te zijn, gaf eerlijk aan dat ik het spannend vond en werd beloond met een staande ovatie. 

Want is het eigenlijk wel de verandering zelf die lastig is? Of zit het ongemak meer in de onzekerheid voor het nieuwe? De stem in je hoofd die zegt dat je iets niet goed genoeg kunt? De vrees voor mislukking en afwijzing? Verandering kan pijnlijk zijn, maar niets is pijnlijker dan jezelf dingen onthouden, omdat je het niet durft...

Sara Blakely, een toonaangevende zakenvrouw, deelde ooit een krachtige anekdote over hoe haar vader haar kijk op falen heeft gevormd. Wekelijks vroeg hij haar als kind: “Waar ben je deze week in tekortgeschoten?” Haar enthousiaste antwoorden werden met trots ontvangen, waarop haar vader vervolgens vroeg wat ze ervan geleerd had. Falen draait niet om de uitkomst, maar om het niet proberen. Try and fail, but don’t fail to try!

Een groeimindset vormt een solide basis voor een leven lang leren. Het is de kunst van het ontdekken, het leren en het met vallen en opstaan ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Het is de brandstof voor je dromen en verlangens. Het vergroot je potentieel en geeft je de moed om uitdagingen met vertrouwen aan te gaan. Waarbij falen niet je slotzin wordt, maar een onmisbaar hoofdstuk in je succesverhaal!

Geschreven door
E. Droppers (Elles)
E. Droppers (Elles)
Elles Droppers is Senior marketingcommunicatie specialist bij Radboud Academy.