InScience Film Festival logo met sfeerbeeld
InScience Film Festival logo met sfeerbeeld

Films over wetenschap: 4 tips voor InScience

Van 12 tot en met 17 maart vindt de negende editie van InScience plaats in Nijmegen. Tijdens het International Science Film Festival worden wetenschapsfilms getoond, omringd door verdiepende Talks, discussies, experimenten en kunstinstallaties. Thema van deze editie is ‘taal’. Ook dit jaar zijn er weer verschillende onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc op het festival te vinden.

Het themaprogramma van deze editie staat in het teken van taal. InScience verkent dit jaar mogelijkheden van AI en taal, doet onderzoek naar de evolutie van gebaren, leert over stotteren tijdens het Stotteruurtje en lacht om steenkolenengels met TikTok fenomeen Double Dutch. Als themagast houden ‘conlangers’ David & Jessie Peterson de Big Ideas-lezing dit jaar en worden ze geïnterviewd door Radboud Universiteit-wetenschapper Marc van Oostendorp. Zij creëren talen voor series en films, zoals de blockbuster van dit voorjaar: Dune: Part Two. Hoe geef je een bedachte taal daadwerkelijk betekenis?  

De Radboud Universiteit is, als partner van het festival, met verschillende onderzoekers in en rondom Lux te vinden. Een selectie:

Turing or not turing

Talk / ZA 16 MRT / 13:00-14:00 / Huis van de Nijmeegse geschiedenis

Sinds de opkomst van ChatGPT is het een veelvoorkomende opgave: hoe herken je een authentieke man-made tekst? Maar AI wordt ook losgelaten op audio: hoe ontmasker je een fake voicebericht? 

In het licht van de spraakmakende ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie onderzoeken we samen met Iris Hendrickx en Suzan Verberne waarin mensen zich nog wezenlijk onderscheiden van computers als het gaat om taal.

Arrival

Film + talk / DO 14 MRT / 18:45-21:15 / LUX 1

In de film Arrival arriveren buitenaardse schepen op aarde. Komen ze in vrede? Een linguïst wordt opgeroepen door het leger om contact te maken met de buitenaardse wezens.  

Als er iemand onbekende talen kan ontcijferen dan is dat de Peruaanse taalwetenschapper en ‘hyperpolyglot’ Luis Miguel Rojas Berscia – die toen hij eenmaal 18 talen sprak maar is gestopt met tellen. Overal waar hij komt, onderzoekt hij de grammatica en structuren van de lokale taal en schrijft hij deze op zodat ze niet verloren gaan. Na Arrival vertelt Rojas Berscia hoe hij dat doet en in hoeverre talen invloed hebben op hoe je de wereld ziet

Double Dutch: InScience Special

Talk / ZA 16 MRT / 19:30-20:30 / LUX 6

Comedian Derek Scott Mitchel (@DoubleDutch op TikTok en Instagram) staat bekend over zijn video’s waarin hij Nederlanders parodieert, door hun steenkolen Engels te imiteren. In deze talk wordt er diep in het leren van taal gedoken, terwijl ook spreektaal en de cultuur van de spreker wordt gevangen. 

Double Dutch wordt vergezeld door taalexpert Kristin Lemhöfer die alles gaat vertellen over meertaligheid en het brein. 

The Universal Theory

Film + talk / ZA 16 MRT / 21:45-00:15 / LUX 1

Een congres voor natuurkundigen, hoog in de Alpen, 1962. Een spannende kwantummechanische thriller, uitgevoerd als film noir – met schaduwen diepzwart en sigarettenrook zilver schitterend. 

Kwantummechanica wordt misschien wel als het moeilijkste wetenschapsonderwerp gezien. Sharmila Gunasekaran Gnanam gaat haar best doen om aan het brede publiek het idee achter parallelle universums uit te leggen. Welkom bij kwantummechanica voor dummies. 

Bekijk hier het gehele programma. De kaartverkoop is op 15 februari gestart. Studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit kunnen een korting van 4,50 euro per ticket krijgen met de code INSC2024@LUX! 

Contactinformatie

Meer weten? Neem contact op met Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie via 024 361 6000 of media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl). 

Thema
Actualiteiten, Media & Communicatie, Samenleving, Taal