Filosoof Fleur Jongepier ontvangt Heineken Young Scientists Award

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft filosoof Fleur Jongepier (1986), verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, de Heineken Young Scientists Award 2022 in het domein Humanities toegekend. De jury prijst haar onderzoek naar de groeiende macht van algoritmes en hoe dit het menselijke vermogen tot autonomie en zelfkennis beïnvloedt. Jongepier weet hiermee fundamenteel onderzoek van hoog niveau te combineren met een actieve en belangrijke rol in het actuele maatschappelijke debat.

Jongepier onderzoekt hoe de groeiende macht van algoritmes het menselijke vermogen tot autonomie en zelfkennis beïnvloedt. Ze stelt daarbij de actuele vraag of wij in het licht van online manipulatie nog wel autonome keuzes kunnen maken. Daarbij bekijkt Jongepier de spanningen tussen ‘algoritmische autoriteit’ en ‘eerstepersoonsautoriteit’. Is het erg als we vaker naar algoritmes luisteren in plaats van naar individuen, en zo ja, waarom? En in welke gevallen is het juist goed om niet naar individuen, maar naar algoritmes te luisteren? Jongepier stelt dat wanneer organisaties steeds vaker leunen op algoritmische systemen, personen steeds meer als objecten worden behandeld. 

Portretfoto Fleur Jongepier

Actieve rol in maatschappelijk debat

De aansprekende manier waarop Jongepier het belang van diepgaand wetenschappelijk onderzoek laat zien en tegelijk de publieke meningsvorming bevordert, is volgens de jury indrukwekkend. Ze stelt vragen en brengt problemen aan de oppervlakte waar de maatschappij anders aan voorbij zou gaan. Haar actieve en belangrijke rol in het actuele maatschappelijke debat vertaalt zich naar publicaties in Trouw, NRC en de Volkskrant evenals in het prestigieuze Times Higher Education. Ook is zij een van de oprichters van de filosofieblog Bij nader inzien en schuift ze zo nu en dan graag aan bij talkshows.

Over Fleur Jongepier

Fleur Jongepier (Eindhoven, 1986) studeerde filosofie aan de Universiteit Utrecht. Ze voltooide vervolgens een onderzoeksmaster aan de Radboud Universiteit Nijmegen en promoveerde summa cum laude op haar onderzoek naar zelfkennis. Daarna heeft ze diverse aanstellingen gehad, onder andere als postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit van Cambridge. Sinds 2018 is ze universitair docent ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Recentelijk heeft ze met een collega een bundel uitgebracht: The Philosophy of Online Manipulation (open access). Naast de Heineken Young Scientists Award ontving zij een NWO Veni-subsidie, een Niels Stensen Fellowship en een NWO-beurs voor een promotie in de geesteswetenschappen.

Heineken Young Scientists Awards

De Heineken Young Scientists Awards zijn vier prijzen die tweejaarlijks worden uitgereikt aan vier veelbelovende jonge onderzoekers werkzaam in Nederland. De winnaars worden geselecteerd uit de wetenschapsdomeinen: Medical/Biomedical Sciences, Humanities, Natural Sciences en Social Sciences. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen draagt zorg voor het nominatie- en selectieproces. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk.