FLAIR studie: Onderzoek naar het immuunsysteem, hersenen en gedrag

In de FLAIR studie onderzoekt het Donders Instituut welke invloed het immuunsysteem heeft op onze hersenen en ons gedrag. De onderzoekers willen nu vooral weten welke rol een lichte ontsteking kan spelen in de manier waarop we keuzes maken en hoe de hersenen dit verwerken. Het onderzoek wordt verricht bij mensen met een hoger gewicht, omdat een lichte ontsteking bij hen relatief vaak voor komt.

Waarom dit onderzoek?

Ongeveer de helft van de mensen met overgewicht heeft een chronische, lichte ontsteking in het lichaam. Er zijn dan net iets hogere ontstekingsstoffen aanwezig dan normaal. Dit is lang niet zo hoog als bij een infectie of ziekte, waardoor de meeste mensen het vaak zelf niet eens merken. Er zijn echter aanwijzingen dat deze lichte ontsteking bepaalde processen in het lichaam kan beïnvloeden. Hierdoor ontwikkelen sommige mensen bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten. Hiernaast denken de onderzoekers dat deze ontsteking invloed heeft op de hersenen, vooral in hersengebieden die belangrijk zijn voor het maken van (voedsel)keuzes. Ook denken ze dat het invloed heeft op motivatie en bijvoorbeeld op het volhouden van een leefstijlverandering of afvaldieet. In dit onderzoek willen ze daarom onderzoeken welke invloed deze ontsteking precies heeft op voedselkeuzes. Met deze kennis hopen ze mensen te helpen bij het beter volhouden van een gezonde levensstijl.

Voor het onderzoek zoekt het Donders Instituut nogmaals:

  • Gezonde vrouwen tussen de 18 en 59 jaar oud
  • Rechtshandig
  • Een BMI boven de 30 kg/m2

Wil jij bijdragen aan of meer weten over de FLAIR studie: Onderzoek naar het immuunsysteem, hersenen en gedrag? Kijk dan op de website van het Donders Instituut.

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Sports