Frank Hartmann benoemd tot hoogleraar Accounting

Frank Hartmann is met ingang van 1 september 2020 benoemd tot hoogleraar Accounting aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit.

Frank Hartmann benoemd tot hoogleraar Accounting
Frank Hartmann is als hoogleraar Management Accounting en Management Control de afgelopen vijftien jaar verbonden geweest aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. De afgelopen negen jaar daarvan was hij daar bovendien vakgroepvoorzitter, bestuurslid van RSM, wetenschappelijk directeur van diverse opleidingen, statutair directeur van RSM BV en Dean of Executive Education.

In Nijmegen zal Frank Hartmann zich richten op onderzoek en onderwijs op het gebied van accounting en accountability en de ontwikkeling van onderwijs aan professionals op dat gebied.

Over Frank Hartmann

Frank Hartmann werd in 1966 geboren in Rotterdam en bezocht daar het Erasmiaans Gymnasium. Hij studeerde vervolgens bedrijfseconomie en fiscale economie aan de Erasmus Universiteit en volgde de postdoctorale opleiding tot register controller (RC) aan de Maastricht University. Aan diezelfde universiteit verdedigde hij in 1997 zijn proefschrift Accounting for performance evaluation: een onderzoek naar de arbeidspsychologische effecten van het gebruik van financiële budgetten voor het beoordelen van de prestaties van managers.

‘Accounting is veel meer dan ”de boekhouding doen”’

Accounting gaat essentieel over de vraag hoe we mensen verantwoordelijk maken voor hun beslissingen en resultaten door hen daarover verantwoording te laten afleggen. Hartmann: ‘Accounting is meer dan ”de boekhouding doen”. Accounting is overal waar accountability en verantwoording een rol spelen. Dat is het geval in bedrijven en organisaties, maar ook in individuele huishoudens, de politiek en het openbaar bestuur.’
Hartmanns onderzoek kijkt naar wat er gebeurt als je mensen verantwoordelijk maakt. Zijn empirisch werk, waarin hij samenwerkt met het Donders instituut, kijkt naar de gedrags- en neurologische effecten van accountability. Zijn theoretische werk, waarin hij samenwerkt met de Nijmeegse filosofen, bestudeert hoe verschillende theorieën over accountability zich tot elkaar verhouden.

Lidmaatschappen

Frank Hartmann is lid van de Nederlandse vereniging voor Register Controllers (VRC) en heeft binnen deze vereniging diverse rollen vervuld. Zijn onderzoek is deels gefinancierd door het Chartered Institute of Management Accountants (CIMA) uit het Verenigd Koninkrijk. Hij is (mede)auteur van diverse Nederlandse en internationale tekstboeken op het gebied van accounting en management control.

Meer weten? Neem contact op met

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.