Met elkaar op reis
Ida Oosterheert, een van de trainers op het gebied van creativiteit, vertelt enthousiast: ‘Rond dit thema gaan we, zo voelt het vaak, met elkaar op reis. Het is een verkenningstocht. We starten met ervaren wat creativiteit is (en wat niet) aan de hand van een aantal oefeningetjes. Dan kijken we naar voorbeelden van creatieve uitdagingen uit de onderwijspraktijk en de literatuur. Duidelijk wordt dan dat creativiteit binnen alle vakken een plek kan hebben, niet alleen bij de kunstvakken. Vragen die we onszelf stellen, zijn: wat maakt een uitdaging eigenlijk tot een creatieve uitdaging? En wat doe je als je creatief bezig bent? Hoe zie je dit, hoe merk je dit, in jezelf, in leerlingen, in elkaar? In hoeverre helpt het om samen creatief te zijn? Tussendoor worden kleine brokjes informatie aangereikt, waarbij er veel ruimte is voor interactie en discussie.’
Zelf aan de slag
Na de eerste opgedane ervaringen en ideeën ontwerpen we in kleine groepjes een creatieve uitdaging voor een eigen groep leerlingen. Je gaat als deelnemer zelf creatief aan de slag en ervaart zo wat je leerlingen ook gaan ervaren. Voor veel leerlingen (en docenten) is de stap van ‘het juiste antwoord weten’ naar ‘zoeken naar creatieve ideeën’ groot. Daarom is er aandacht voor de ervaringen van de deelnemers in het (soms lastige) creatieve ontwerpproces. En voor wat je kunt verwachten van leerlingen en hoe je leerlingen kunt voorbereiden en begeleiden als zij creatief aan de slag gaan.
Wanneer het traject voldoende tijd biedt, geven we elkaar feedback op het eerste ontwerp en proberen deelnemers dit uit in hun onderwijs. Ze nemen de ervaringen mee terug naar de groep om er gezamenlijk van te leren en vervolgens wordt een nieuwe try-out gedaan in de praktijk. Als de tijd beperkter is, geven we elkaar feedback op het eerste ontwerp en gaan deelnemers er zelf mee verder.
Wat ik erg waardevol vind, is dat door met creativiteit aan de slag te gaan, leraren los komen van hun dagelijkse praktijk en met een frisse blik kijken naar wat tot dan toe vanzelfsprekend was.
Kwaliteiten van leerlingen
‘Het is ontzettend leuk om zo’n training of workshop te geven’, gaat Ida verder, ‘omdat er veel gebeurt op zo’n reis, of die nu korter of langer duurt. Veel deelnemers geven de feedback dat ze meer lef hebben gekregen in het ‘gewoon’ uitproberen van nieuwe dingen. Ook geven ze terug dat ze meer vertrouwen hebben gekregen in de leerbereidheid en kwaliteiten van hun leerlingen. Want door andere dingen met leerlingen te doen, laten leerlingen nieuwe of eerst minder zichtbare kwaliteiten zien. Voor docenten is dit heel inspirerend.’
Enthousiast geworden?
We kunnen het thema in verschillende vormen aanbieden, als inspirerende workshop van een paar uur of een dagdeel, als interactieve lezing, of als de hierboven beschreven ‘reis’, verspreid over enkele of meerdere momenten.