Radboud Sounds - John van Opstal
Radboud Sounds - John van Opstal

Geloof je oren niet!

Door tonen te combineren kun je een toon horen die er helemaal niet is! En er bestaat een toon die voor eeuwig omhoog lijkt te gaan. Hoe kan dat?  Door gebruik te maken van de manier waarop onze oren geluid opvangen en verwerken kunnen je oren bedrogen worden. De richting, de samenstelling van tonen en het volume van het geluid speelt daarbij een rol. Maar ook de vorm van je oorschelp, je verwachtingen en je leeftijd zijn van belang. Neurofysicus John van Opstal legt uit hoe je oren werken door te laten zien waarom ze soms juist niet werken. Kom kijken en vooral luisteren.  

21.40 - 21.55 | Rode Zaal

Auditieve illusies 

Je oren kun je over het algemeen vertrouwen, maar soms ook niet. Net als onze andere zintuigen, kunnen ze voor de gek worden gehouden. Iedereen kent wel een paar optische illusies: het ronddraaiende danseresje dat soms de ene en soms de andere kant op lijkt te draaien, de twee lijnen die niet even lang lijken maar het wel zijn, en de twee gekleurde vlakjes waarvan je zou zweren dat ze niet dezelfde kleur zijn.

Dat er ook illusies zijn die je niet ziet maar hoort, is minder bekend.  Kom en ontdek waarom je je oren niet altijd moet geloven. 

De voertaal is Nederlands.

Over de spreker

John van Opstal is hoogleraar Neurofysica aan de Radboud Universiteit en directeur van het Donders Centre for Neuroscience bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. In zijn onderzoek houdt hij zich bezig met het normale gehoorsysteem, maar kijkt hij ook naar plasticiteitsmechanismen als reactie op pathologie. Ook streven hij en zijn onderzoeksgroep ernaar de relaties tussen zintuiglijke stimuli en de resulterende gedragsreactie, zoals snelle blikoriëntatie, te begrijpen. 

Radboud Sounds

Dit programma is onderdeel van Radboud Sounds. Het festival over de wetenschap van muziek met lezingen, dans, livemuziek en meer op vrijdag 12 mei 2023, in Doornroosje, Nijmegen. Kom naar Radboud Sounds en vier samen met de Radboud Universiteit haar 100-jarig bestaan. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van muziek. Luister, dans, geniet en denk mee over het effect van muziek, stel je eigen programma samen en bekijk de wereld van muziek met andere ogen.

Contactinformatie

Wil je meer weten over het programma van Radboud Sounds, of heb je andere vragen of opmerkingen? Mail dan naar info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects