Geschiedenisblogs als digitale tentoonstelling

Monique Schoutsen (Universiteitsbibliotheek) en docenten Miriam Groen-Vallinga en Ketty Iannantuono (Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid) hebben samen een digitale tentoonstelling gemaakt. Het thema? Propaganda in de oudheid. Studenten zijn als onderdeel van een college zélf aan de slag gegaan om openbare blogs over dit thema te schrijven.

Ook in de Romeinse tijd waren propaganda en politiek onlosmakelijk met elkaar verbonden. Enerzijds werden woorden en beelden ingezet door politici om hun aanhang te mobiliseren of hun tegenstanders zwart te maken. Anderzijds werd ook verwacht dat zij rekening hielden met alle diverse groepen en sentimenten in de samenleving. Hoe dat mechanisme destijds (ook) werkte, is het onderwerp van de thematische seminar 'Populism and Propaganda in the Roman World' van de vakgroep Ancient History.

Het resultaat van de seminar? Een digitale tentoonstelling met leuke en interessante geschiedenisblogs. De tweede- en derdejaarsstudenten van de Engelstalige cursus kregen de opdracht om aan de hand van enkele sleutelfiguren uit de Romeinse Republiek en Keizertijd één van die propagandamiddelen uit te lichten en te laten zien hoe politici daar gebruik van maakten — en hoe hun aanhang daar op reageerde. De Engelstalige blogs zijn hier te lezen op de website van de Universiteitsbibliotheek.

LEES DE BLOGS

Daarnaast is er nu onlangs ook een video verschenen over de digitale tentoonstelling. Naast Schoutsen, Groen-Vallinga en Iannantuono, komen ook studenten Nver Avetisian, Marieke Ceelaert en Rick van Brummelen aan bod. Ze geven in deze video hun mening over de unieke werkwijze van de seminar.

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Faculteit der Letteren