Prijsuitreiking Jonge Historici
Prijsuitreiking Jonge Historici

Geschiedenisstudente Iris van Vlimmeren uitgeroepen tot Jonge Historicus van het Jaar 2023

Op zaterdag 11 november is Iris van Vlimmeren, studente geschiedenis aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit, uitgeroepen tot Jonge Historicus van het Jaar 2023. De jury was gecharmeerd door haar ervaringen en ideeën. Het komende jaar zal Van Vlimmeren zich inzetten om nieuw lesmateriaal te ontwikkelen waarmee het koloniale verleden tastbaar wordt voor scholieren.

Iris van Vlimmeren is 20 jaar oud en zit in haar derde jaar van de bacheloropleiding Geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Ze specialiseert zich in sociale en koloniale geschiedenis, met bijzondere aandacht voor slavernijgeschiedenis in Suriname en de Nederlandse Antillen. Ze is dan ook betrokken als student-assistent bij een onderzoeksproject over slavernijregisters, maar ook bij de afdeling Politieke Geschiedenis en Marketing en Communicatie van de Faculteit der Letteren. Verder is ze actief als vice-voorzitter van de opleidingscommissie van Geschiedenis, zit ze bij studievereniging GSV Excalibur in twee commissies én werkt ze bij de redactie van het wetenschappelijk tijdschrift Ex Tempore.

De Radboud Universiteit was dit jaar goed vertegenwoordigd bij de verkiezing van de Jonge Historicus van het Jaar. De andere finalisten dit jaar waren mede-Radboudstudent Veronique Lagerweg, die gespecialiseerd is in cultuurgeschiedenis, en Sven Gins, promovendus en onderwijscoördinator bij de Rijksuniversiteit Groningen. Winnares Van Vlimmeren vertelt: ‘Mijn nominatie voor de verkiezing kwam eigenlijk een beetje uit de lucht vallen. Dat ik finalist was, was al een grote verrassing voor mij. Tijdens de bekendmaking hoorde ik ineens mijn naam. Ik had het niet zien aankomen. Het voelt echt als een enorme eer.’

Jonge Historicus Prijsuitreiking
Finalists Young Historian of the Year 2023 (Photographer: Jan van Daal)

Geschiedenis is meer dan alleen historische feiten leren 

De Jonge Historicus van het Jaar zal zich inzetten om het eigen projectplan concreet te maken en uit te voeren. Met haar project gaat Van Vlimmeren koloniaal archiefmateriaal toegankelijk maken in het klaslokaal. Haar inspiratie voor dit project én haar studiekeuze komt voort uit haar eigen middelbareschooltijd. Ze leerde daar bij een project, Faces to Graves, dat geschiedenis veel meer is dan slechts historische feitjes leren. Daarnaast leerde ze hoe je geschiedenis met een breder publiek kunt verbinden. Ze maakte voor het eerst kennis met de waarde van archiefmateriaal tijdens haar profielwerkstuk, waarbij ze nabestaanden van soldaten interviewde. Ze vertelt: ‘Door onderwerpen uit de geschiedenis te koppelen met het heden, zag ik hoe interessant en waardevol geschiedenis eigenlijk is. Ik hoefde dan ook niet lang te twijfelen over mijn studiekeuze na afloop van het project!’ 

Van Archief tot Klaslokaal 

Samen met stichting Jonge Historici zal Van Vlimmeren bekijken hoe haar eigen projectplan, getiteld 'Van Archief tot Klaslokaal', het beste geleid kan worden en hoe de plannen nog concreter vormgegeven kunnen worden. In haar project zal ze samen met andere jonge historici een lespakket samenstellen dat docenten kunnen gebruiken als aanvulling op de bestaande leerstof. Door actief met archiefmateriaal aan de slag te gaan, verwerven scholieren een uniek inzicht in het nationale koloniale verleden. Op deze manier probeert Van Vlimmeren schaduwzijden, discussies en ongemakkelijkheden een plek te geven in het geschiedenisonderwijs. Ze benadrukt het belang van archiefmateriaal vanuit haar eigen ervaring: ‘Ik heb zelf als scholier geleerd wat voor een verrijking archiefmateriaal in de klas kan zijn. De geschiedenis werd voor mij levend en ik ging hedendaagse kwesties koppelen aan gebeurtenissen uit het verleden.’ Tot slot hoopt Van Vlimmeren veel andere jonge historici bij dit project te betrekken, met name ook studenten uit Suriname en de Nederlandse Antillen om zo verschillende perspectieven in het project aan bod te laten komen. 

Over Jonge Historici 

Stichting Jonge Historici is een organisatie die zich inzet om jonge historici in Nederland en Vlaanderen beter op de kaart te zetten. Zo worden er bijvoorbeeld workshops voor jonge historici georganiseerd om hen in contact te brengen met verschillende organisaties en wetenschappers. Daarnaast reikt de stichting ieder jaar de titel ‘Jonge Historicus van het Jaar’ uit om historici in de leeftijd tot ongeveer 30 jaar in het zonnetje te zetten. Elke Jonge Historicus van het Jaar voert een jaar lang een project uit dat bijdraagt aan de zichtbaarheid en representatie van jonge historici in Nederland en Vlaanderen. Van Vlimmeren treedt als nieuwe Jonge Historicus van het Jaar in de voetsporen van Stef Coenen, tevens Geschiedenisstudent aan de Radboud Universiteit. Het afgelopen jaar heeft hij zich ingezet voor toegankelijke publiekhistorische sector met zijn project ‘Het verleden is van iedereen’. 

Contactinformatie

Wil je op de hoogte blijven van het project? Dat kan via de LinkedIn-pagina 'Van Archief tot Klaslokaal'.

Blijf op de hoogte

Organisatieonderdeel
Faculteit der Letteren