Gilles Laurent benoemd tot bijzonder hoogleraar Evolutionary Systems Neuroscience

Gilles Laurent is met ingang van 1 juli 2021 benoemd tot bijzonder hoogleraar Evolutionary Systems Neuroscience aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit. Deze leeropdracht maakt deel uit van een samenwerking met het Max Planck Institute for Brain Research (Frankfurt, Duitsland).

Gilles Laurent benoemd tot bijzonder hoogleraar Evolutionary Systems Neuroscience
Gilles Laurent is Managing Director van het Max Planck Institute for Brain Research in Frankfurt. Zijn onderzoeksgroep richt zich op de evolutie van het brein in gewervelde dieren (transcriptomische en functionele benadering in reptielen), de mechanismen en evolutie van slaap, en het waarnemen en genereren van textuur door inktvissen.

Laurent: 'Ik heb een brede interesse in de principes die ten grondslag liggen aan de formattering en stroom van informatie in het brein, in de dynamiek van neuronale circuits en in hun rol in gevoel, waarneming en gedrag. In mijn lab worden moleculaire, elektrofysiologische, beeld-, gedrags- en computationele technieken gecombineerd en wordt gebruikgemaakt van verschillende experimentele modelsystemen (op dit moment reptielen en inktvissen). Dit vergelijkende en evolutionaire perspectief is gericht op het identificeren van gemeenschappelijke principes van neuraal functioneren, of belangrijke mechanistische gegevens.'

Over Gilles Laurent

Gilles Laurent (Casablanca, Marokko, 1960) studeerde diergeneeskunde aan de École Nationale Vétérinaire de Toulouse in Frankrijk. Tegelijkertijd behaalde hij een PhD in neuro-ethologie aan de Université Paul Sabatier in Toulouse. In 1985 begon Gilles Laurent als post-doc aan de universiteit van Cambridge. Van 1990 tot 2011 was hij werkzaam aan de faculteit van het California Institute of Technology in Pasadena (CA, VS), eerst als universitair docent, later als hoogleraar. Gilles Laurent is sinds 2008 directeur van het Max Planck Institute for Brain Research in Frankfurt.

Gilles Laurent kreeg in 2013 en in 2019 een ERC Advanced Grant toegekend. In 2014 werd hij verkozen tot lid van EMBO en in 2017 tot lid van Academia Europaea.

Meer weten? Neem contact op met:

  • Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, 024 361 6000, media [at] ru.nl

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.