Student Jade Elst houdt aardewerk vast bij de opgraving in Xanten
Student Jade Elst houdt aardewerk vast bij de opgraving in Xanten

Graven naar Romeinse schatten: Studenten doen archeologisch veldwerk in Xanten

Voor het tweede jaar op rij vindt in het Archeologisch Park in Xanten de gezamenlijke ‘Lehrgrabung’ plaats van de Universiteit Keulen en de Radboud Universiteit. Studenten van de beide universiteiten nemen deel aan een opgravingsproject waarin ze nieuwe stukken van de Romeinse stad blootleggen. Jade Elst, tweedejaars student Grieks en Latijn, vertelt over hun ervaringen.

Hoe zien jullie dagen eruit?

“We beginnen de dag vroeg, om zes uur 's ochtends. Dan maak ik mijn ontbijt en lunch klaar om mee te nemen naar de opgraving. Om zeven uur vertrekken we vanuit onze accommodatie naar de site. Daar gaat iedere ploeg aan de slag met hun eigen dienst. Als je binnen werkt, ben je vaak bezig met het wassen van vondsten of het labelen van aardewerk. Werk je buiten, dan is het vooral graven met een pikhouweel of scheppen. Vandaag hebben we bijvoorbeeld de trench waarin ik werk schoongemaakt en moesten we de huidige laag documenteren voordat we dieper gaan. Het zijn lange dagen, maar het leuke is dat er veel variatie in het werk zit, elke dag is anders!”

Dat klinkt als zwaar werk, klopt dat?

“Het kan behoorlijk zwaar zijn, vooral als het warm is. We hebben het er al over gehad dat we na de opgraving samen naar de sportschool moeten, want van al dat kruiwagens sjouwen en met de pikhouweel werken, zijn we heel sterk geworden. Dat moeten we na dit project eigenlijk volhouden! Maar het is prima te doen, hoor: we nemen voldoende pauze en wisselen buitendienst af met taken als tekenen.”

Bovenaanzicht van de drie kuilen bij de opgravingen Lehrgrabung Xanten

Wat onderzoeken jullie eigenlijk? 

“Vorig jaar hebben we de eerste laag grond onderzocht, en nu gaan we dieper in dezelfde trench. Dit jaar richten we ons op het verder onderzoeken van de muurfundamenten die we toen vonden, om te bepalen van wanneer ze zijn en wat voor gebouwen het waren. We hebben bijvoorbeeld veel aardewerk gevonden, wat helpt bij het bepalen of iets binnen of buiten een huis lag. Nu we dieper zijn gegaan, hebben we ook nieuwe fundamenten ontdekt en hopen we sporen van een nog oudere nederzetting terug te vinden.”

Wat zijn je meest interessante vondsten tot nu toe? 

“We hebben echt net een groot stuk van een amfoor gevonden, een schenkkruik, met de oren en de schenktuit erbij. Het is heel leuk om zoiets te vinden, want dan kunnen we het aardewerk determineren en meer zeggen over waar het vandaan komt en hoe oud het is. We hebben ook al drie munten gevonden, dat is al meer dan vorig jaar! Daarnaast vinden we ook veel afval van het eten van de Romeinen, voornamelijk veel botten. Dat zijn botten van dieren, geen mensenbotten, hoor – Romeinen begroeven hun overledenen buiten de stad.”

Hoe voelt het om zulke oude objecten vast te houden? 

“Dat is eigenlijk heel bijzonder! Soms vergeet je hoe oud die voorwerpen zijn omdat je er zo dagelijks mee bezig bent. Maar af en toe denk ik: het is toch wel bizar dat de baksteen of het bot dat ik in mijn hand heb bijna tweeduizend jaar oud is.”

Wat hoop je nog te vinden? 

“Een vriendin van mij hoopt heel graag Terra Sigillata, dat is prachtig aardewerk met afbeeldingen, met gladiatorengevechten erop te vinden. Schijnbaar wordt dat hier in de buurt regelmatig opgegraven. Misschien is het wishful thinking, maar het zou wel heel gaaf zijn!”

Wat voegt dit project toe aan je studie?

“Ik vind het leuk omdat veel van onze studie heel theoretisch is. Met archeologie ben je juist praktisch bezig en zie je daadwerkelijk de objecten waar het om gaat: muren en aardewerk van de Romeinen. Vorig jaar was ik minder ver in mijn bachelor en wist ik minder van aardewerk. Het was nog steeds heel leuk, maar ik dacht: als ik volgend jaar weer mee kan, ga ik weer! Het is bovendien heel gezellig, want je trekt een maand op met dezelfde mensen en krijgt daar echt hechte vriendschap van.”

Sta je hier volgend jaar weer? 

"Ja, als het kan wel! Volgend jaar is het laatste jaar van het project, en als ik dan weer mee kan, heb ik het hele traject van begin tot eind meegemaakt. Dat lijkt me echt geweldig."

Meer weten over de studie Griekse en Latijnse Taal en Cultuur?

Lees meer over de bacheloropleiding!

Contactinformatie

communicatie [at] let.ru.nl (communicatie[at]let[dot]ru[dot]nl)

Organisatieonderdeel
Faculteit der Letteren
Thema
Geschiedenis, Kunst & Cultuur