Foto van Habtom Yohannes met een waardecheque van €500,- en een bos bloemen
Foto van Habtom Yohannes met een waardecheque van €500,- en een bos bloemen

Habtom Yohannes wint Gouden Klinker

Habtom Yohannes heeft de eerste editie van de prijs voor betrokken journalistiek toegekend gekregen door de Christelijke Hogeschool Ede.

De prijs De Gouden Klinker werd op 31 mei overhandigd aan de nieuw verkozen 'Betrokken Journalist van het Jaar 2024'. De prijs is bedoeld voor de ‘Betrokken Journalist van het Jaar’, waarbij de jury zowel naar het journalistieke oeuvre kijkt, als naar relevante journalistieke verhalen in het jaar voorafgaand aan de uitreiking.

Uit het juryrapport

De jury, onder leiding van hoofddocent Johan Snel, prijst het waardige en betrokken optreden van journalist Habtom Yohannes rond de ‘Eritrese rellen’ van februari:

Op diverse journalistieke platforms groeide hij uit tot de stem van de Eritrese gemeenschap in Nederland, waarbij hij de kunst verstaat om ‘recht en waarheid’ te spreken, ondanks de lange arm van het Eritrese regime, die ook hem heeft bedreigd. Hij doet dat door voortdurend te zoeken naar wat de Eritrese gemeenschap recht doet. Niet alleen wist hij een groot publiek te bereiken via journalistieke media als NRC, de Volkskrant en ND, ook schrok hij niet terug voor een waardige confrontatie met omroep ON, die in de tv-rubriek ‘Ongehoord Nieuws’ bij monde van haar voorzitter de Eritrese gemeenschap in een eenzijdig kwaad daglicht probeerde te stellen.

Minstens even belangrijk is zijn strijd voor recht en gerechtigheid, zoals die voor spoorloos verdwenen journalisten in Eritrea zelf. Waar Yohannes ooit als tiener gedwongen was zijn geboorteland te ontvluchten, daar zet hij zich nu zelf al tientallen jaren in voor gevluchte Eritreeërs. De Eritrese diaspora kan zich geen vuriger voorvechter wensen van mensenrechten en van haar menselijke waardigheid. Bovenal profileert Yohannes zich als journalist: de waarheid is hem lief boven alles, ook waar deze machthebbers – of anderen – onwelgevallig is. Als journalist onderscheidt Yohannes zich door een kritische en onafhankelijke geest, die ook sceptisch staat tegenover elke vorm van ‘betrokkenheid’ die de waarheid geweld aan doet. 

 

Contactinformatie

communicatie [at] ftr.ru.nl (communicatie[at]ftr[dot]ru[dot]nl) 

Gaat over persoon
H. Yohannes (Habtom) MA