Een belangrijk thema in het onderzoek van Van den Broek is de invloed van de Europese Fusierichtlijn en de Europese vrijheid van vestiging op de Nederlandse fiscale behandeling van binnenlandse en grensoverschrijdende fusies, splitsingen en omzettingen van ondernemingen. Bij zijn onderzoek staat de vraag centraal hoe de belastingwetgever haar wetgevende doelstellingen vorm kan geven zonder dat dit leidt tot discriminatie van buitenlandse ondernemingen of werknemers en zonder dat Nederlandse ondernemingen en personen worden belemmerd om gebruik te maken van hun vrijheden binnen de Europese Unie.
‘Hoewel de heffing van inkomstenbelasting en van winstbelasting tot de bevoegdheden van de Europese lidstaten behoort, nemen de lidstaten steeds meer Europese richtlijnen aan op het gebied van belastingheffing', aldus de nieuwe hoogleraar. ‘Hierdoor wordt de vraag steeds belangrijker of nationale belastingwetgeving in overeenstemming is met deze Europese richtlijnen en of deze richtlijnen in overeenstemming zijn met de fundamentele Europese verdragsvrijheden.’
Over Harm van den Broek
Van den Broek (Nijmegen, 1971) behaalde zijn MA Nederlands recht aan de Universiteit Utrecht in 1993, en een MA Fiscaal recht aan de Universiteit van Amsterdam in 1997. Van 1998 tot 2001 werkte hij als beleidsmedewerker bij het ministerie van Financiën. Vanaf 2001 werkte hij als belastingadviseur bij Loyens & Loeff en vanaf 2005 tot 2014 parttime bij Deloitte.
Sinds 2005 is hij onderzoeker en docent belastingrecht aan de Radboud Universiteit. Daar promoveerde hij in 2011, met een proefschrift getiteld ‘Cross-Border Mergers Within the EU: Proposals to Remove the Remaining Tax Obstacles.’ Het proefschrift onderzoekt de fiscale gevolgen van grensoverschrijdende juridische fusies tussen vennootschappen van verschillende EU-lidstaten. Centraal staat de vraag welke fiscale obstakels worden weggenomen door de Europese fiscale Fusierichtlijn, en door een beroep te doen op de Europese vrijheid van vestiging. In het proefschrift worden een twintigtal voorstellen gedaan tot aanpassing van de Fusierichtlijn om bestaande fiscale belemmeringen weg te nemen, met inachtneming van de gerechtvaardigde financiële belangen van de EU-lidstaten.
In 2015 en 2016 was hij gastdocent aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Universiteit Leiden, en in 2017 visiting professor in Turijn. Sinds 2017 is hij tevens raadsheerplaatsvervanger bij de Belastingkamer van Gerechtshof 's-Hertogenbosch. Hij is daarnaast lid van de Commissie Beginselen van het EU-recht van de Vereniging voor Belastingwetenschap, en tussen 2020 en 2022 was hij lid van de onafhankelijke Bezwaarschriftenadviescomissie Kinderopvangtoeslagen. Sinds februari 2022 is hij hoofd van de vaksectie Belastingrecht en voorzitter van de masteropleiding Fiscaal recht.