Hartverscheurend filmexperiment tijdens InScience

Films kunnen je diep raken en ontroeren. In een filmexperiment tijdens het InScience festival – dat plaatsvindt in Nijmegen van 16 tot en met 19 maart - laten Enny Das en haar collega’s bezoekers twee korte films zien en meten ze hun hartslag tijdens het kijken.

“In dit onderzoek komen twee thema’s waar ik al langer onderzoek naar doe samen: de dood en de kracht van verhalen”, vertelt Enny Das, hoogleraar Communicatie en Beïnvloeding en onderzoekster van het filmexperiment dat onderdeel is van het InScience Filmfestival. “Verhalen blijken namelijk een goede manier om over de dood te praten: ik merk dat mensen het vervelend vinden om over de dood te praten, maar dat ze het juist enorm interessant vinden om over verhalen over de dood te praten.”

De dood is een onderwerp dat Das al haar hele leven probeert te doorgronden. “Waarom zijn we bijvoorbeeld zo bang om te sterven? Het is begrijpelijk dat je verdrietig bent als je iemand verliest, maar waar komt de angst vandaan om zelf te overlijden. We weten immers niet hoe dat zal zijn, dus waarom zijn we er bang voor?” vraagt Das zich af.

Om daar meer over te weten te komen, doet ze tijdens het InScience festival onderzoek in de Joris Ivenszaal in LUX. Das: “InScience is een bijzondere plek om dit experiment te doen, omdat het geen klinische onderzoekslocatie is zoals een laboratorium. We zijn namelijk geïnteresseerd naar ervaringen van mensen in het echte leven. Ook is er op deze manier een gelijkwaardige uitwisseling mogelijk tussen onderzoeker en bezoeker. Als bezoeker produceer je nuttige data en in ruil daarvoor kun je iets leren over jezelf door dit onderzoek.”

Het experiment van Enny Das werkt met rondes. Op zaterdag en zondag start ieder heel uur start een nieuwe ronde. Bij de ingang van de Joris Ivenszaal (in het kassagebouw van LUX) kunnen bezoekers zich inschrijven voor een specifiek tijdstip.

InScience, International Science Film Festival Nijmegen is een van de grootste internationale filmfestivals voor de wetenschapsfilm in Europa. Het programma bestaat uit de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. Tijdens het festival ontmoeten internationale topwetenschappers, filmmakers en publiek elkaar om de nieuwste inzichten te delen die de wereld van morgen vormgeven. InScience 2023 vindt plaats in de binnenstad van Nijmegen, van 16 tot en met 19 maart. Bekijk het programma hier: Programma - InScience (insciencefestival.nl)

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Centre for Language Studies