Heleen Murre-van den Berg nieuwe decaan Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Heleen Murre-van den Berg wordt de nieuwe decaan van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Per 1 juli 2021 volgt zij Christoph Lüthy op die zich vanaf die datum weer volledig gaat wijden aan onderwijs en onderzoek. Sinds juni 2019 maakt Murre als vice-decaan deel uit van het faculteitsbestuur. De procedure voor een nieuwe vice-decaan wordt spoedig opgestart.

Rector Magnificus Han van Krieken: ‘We zijn blij met Professor Heleen Murre als nieuwe decaan. Met deze benoeming krijgt de faculteit een sterke wetenschapper met ruime bestuurlijke ervaring aan het roer waarmee de faculteit vol vertrouwen de toekomst tegemoet kan.’

Heleen Murre-van den Berg: ‘In de afgelopen jaren – ook in het roerige jaar dat achter ons ligt – heb ik de faculteit leren kennen als een zeer actieve en betrokken academische gemeenschap. Dat biedt wat mij betreft een uitstekende basis om in de komende jaren als decaan bij te dragen aan de versteviging en uitbouw van deze bijzondere faculteit.’

Heleen Murre-van den Berg nieuwe decaan Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Bestuurder

Heleen Murre-van den Berg is hoogleraar Global Christianity en heeft ruime bestuurlijke ervaring. Eerder was zij aan de Universiteit Leiden bestuurslid van de Faculteit Godgeleerdheid en vice-decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen. Ook was zij directeur van NOSTER, de landelijke onderzoeksschool voor Theologie en Religiewetenschappen. Op dit moment is zij nog directeur van het Instituut voor Oosters Christendom maar daar zal zij na aanvaarding van het decanaat mee stoppen.

Onderzoeker

Wereldwijd is Murre een erkend specialist op het gebied van het christendom in en uit het Midden-Oosten voor de periode vanaf 1500 tot heden. Zij wordt regelmatig gevraagd de te spreken over de positie van hedendaagse christenen in het Midden-Oosten. In 2019 verkreeg ze een Advanced Grant van de European Research Council voor het onderzoeksproject Rewriting Global Orthodoxy: Oriental Christianity in Europe between 1970 and 2020. Met het onderzoeksteam onderzoekt ze hoe oriëntaalse migrantenkerken, Syrisch-orthodoxen, Eritreeërs, Ethiopiers, Kopten en Armeniers, in de afgelopen vijftig jaar hun gemeenschappen in Nederland en Europa opgebouwd hebben. In 2017 is Murre benoemd tot lid van de Koninklijke Akademie voor Wetenschappen, in 2021 tot lid van de KHMW.

Bestuur faculteit

Het bestuur van de faculteit wordt gevormd door een decaan, een vice-decaan, een directeur bedrijfsvoering en een student-assessor. De laatste vertegenwoordigt de studenten en heeft een adviserende stem.