Radboud Sounds - FRNAK Mehring
Radboud Sounds - FRNAK Mehring

Het geluid van de vrijheid

Elke periode vraagt om zijn eigen muziek. Van Dixieland jazz tot rock 'n roll en van hiphop tot house, muziek is altijd een spiegel van politieke en culturele trends. Amerikanist Frank Mehring neemt ons mee op een muzikale reis door de 21e eeuw, vanaf de bevrijding van Nederland in 1945. Kom meer te weten over hoe onze muziek de grootste gebeurtenissen van de vorige eeuw weerspiegelt!

20.10 – 20.30 uur | Café

Vrijheid voor Europa

Toen de geallieerden Nederland bevrijdden, werden ze als helden ontvangen. Het ene bevrijdingslied na het andere werd gemaakt, waarvan de meeste sterk geïnspireerd waren door de Amerikaanse cultuur en muziek. Dit samenkomen van muziek uit verschillende continenten resoneert tot op de dag van vandaag: Nina Simone, Michael Jackson, Beyonce, Miles Davis, Eminem, worden hier allemaal beschouwd als klassiekers.

Onze muziek heeft altijd de tijd waarin we leven weerspiegeld, van protestmuziek tijdens de oorlog in Vietnam tot patriottische anti-oorlogsliederen die klinken in de loopgraven van de Oekraïense slagvelden. Hoe heeft onze muziek zich ontwikkeld in onze veranderende wereld? En welke muziek zal uiteindelijk de geschiedenis ingaan als de soundtrack van ons huidige decennium? Kom luisteren naar Frank Mehring, die ons meeneemt op een reis door de muziekgeschiedenis.

De voertaal is Engels.

Over de spreker

Frank Mehring is hoogleraar Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit. Hij doceert twintigste- en eenentwintigste-eeuwse beeldcultuur en muziek. Hij heeft uitgebreid geschreven over the soundtrack of liberation, waarbij de muziek na de bevrijding van Nederland in 1945 centraal stond.

Radboud Sounds

Dit programma is onderdeel van Radboud Sounds. Het festival over de wetenschap van muziek met lezingen, dans, livemuziek en meer op vrijdag 12 mei 2023, in Doornroosje, Nijmegen. Kom naar Radboud Sounds en vier samen met de Radboud Universiteit haar 100-jarig bestaan. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van muziek. Luister, dans, geniet en denk mee over het effect van muziek, stel je eigen programma samen en bekijk de wereld van muziek met andere ogen.

Contactinformatie

Wil je meer weten over het programma van Radboud Sounds, of heb je andere vragen of opmerkingen? Mail dan naar info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects