Portret van docent Rhanna Haverkort
Portret van docent Rhanna Haverkort

Hoe Rhanna Haverkort in het onderwijs terechtkwam

Het was eigenlijk per toeval dat kersverse docent Rhanna Haverkort haar passie voor onderwijs ontdekte. Sinds ruim een jaar is ze verbonden aan het onderwijsinstituut voor Communicatiewetenschap, waar ze cursussen verzorgt in het bachelor- en pre-masterprogramma. Rhanna: “Na mijn afstuderen en mijn werkzaamheden als student-assistent ben ik blijven hangen. Toen ik studeerde, had ik niet voor ogen dat ik nu les zou geven.”

Hoewel ze even moest wennen om voor de klas te staan, ging het Rhanna al snel goed af. “Het was voor mij heel verrassend dat ik het zo leuk vond om onderwijs te geven. Het contact met de studenten is ontzettend gezellig.” Ze vindt het belangrijk dat er een informele sfeer heerst in haar lessen. “Het is fijn om een goede band op te bouwen met je studenten en dat ze naar je toekomen als er iets is. Er gebeurt heel veel in zo’n half jaar, ik vind het prettig om daar een begeleidende rol in te hebben.”

Rhanna geeft onder meer een aantal cursussen aan eerstejaarsstudenten en pre-masters. “Ik haal er veel plezier uit om die eerste kennismaking met de wetenschap te begeleiden. Je maakt het proces weer helemaal vanaf het begin mee, inclusief de eerste struikelblokken. Dan zie je dat sommige onderdelen helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn als je misschien denkt.” Ook verzorgt ze een leerproject waarbij studenten kwantitatief onderzoek doen naar de betekenisgeving van films. “Een aantal studenten onderzoekt bijvoorbeeld muziek in horrorfilms. Zij kijken naar het effect van tempo, maat en toonhoogte. Daar komen soms verrassende resultaten uit, bijvoorbeeld dat een lager tempo juist spannender wordt gevonden.”

Of haar eigen toekomst ook in de wetenschap ligt, weet Rhanna nog niet zeker. “Momenteel volg ik geen PhD-traject. Ik ben nog zoekende waar ik naartoe wil.” Wel wil ze zichzelf blijven uitdagen. “Studeren vond ik superleuk, dus ik vind het belangrijk om te blijven leren en ontwikkelen. Het idee van een baan waarbij ik stil blijf staan, daar krijg ik de kriebels van.”

Contactinformatie

Gaat over persoon
C.G. Haverkort (Rhanna) MSc