Erasmusgebouw lente
Erasmusgebouw lente

Impact van bezuinigingen op Radboud Universiteit

Op Prinsjesdag werd vorige week, dinsdag 17 september, duidelijk dat de bezuinigen op de Nederlandse universiteiten ingrijpend zijn. In totaal wordt 1 miljard bezuinigd op hoger onderwijs en wetenschap. Per 1 januari 2025 wordt een bezuiniging van 257 miljoen euro ingezet, waarvan 175 miljoen een jaar eerder komt dan werd aangekondigd in het hoofdlijnenakkoord. Deze forse bezuinigingen hebben helaas ook impact op de Radboud Universiteit.

Onzekerheid

Het nieuws zorgt voor onzekerheid bij medewerkers en studenten. In juni werd gedeeld dat het financieel perspectief van de universiteit niet rooskleurig was. Met de aangekondigde bezuinigingen van het kabinet wordt de versoberingsopgave voor de universiteit nog zwaarder. Zo wordt met name bezuinigd op starters- en stimuleringsbeurzen, waarbij het gaat om beurzen die nog niet zijn toegekend, en internationaal onderwijs. Daarnaast wil het kabinet langstudeerboetes invoeren. Bij dit alles is nog veel onduidelijk.

“We begrijpen dat er behoefte is aan verduidelijking en meer inzicht in de gevolgen van deze klap”, zegt Agnes Muskens, vicevoorzitter van het college van bestuur. “We onderzoeken welke maatregelen noodzakelijk zijn om toe te werken naar een gezonde financiële situatie, ook op de langere termijn. We zullen moeten samenwerken om deze moeilijke periode door te komen.”

Dit wordt benadrukt door collegevoorzitter Daniël Wigboldus: “Samenwerking is essentieel om de kwaliteit van ons onderzoek en onderwijs op niveau te houden. Wij zijn namelijk overtuigd van het belang dat onze universiteit speelt in de samenleving van nu en van morgen. Het regeringsbeleid om zo hard te bezuinigingen op kennisontwikkeling en -overdracht, het fundament van onze samenleving, keuren wij af. Deze belangrijke boodschap zullen we blijven afgeven. Tegelijkertijd zullen we kritisch moeten kijken naar hoe we onze financiële positie kunnen bestendigen.”

Impact

De gehele universiteit wordt door de bezuinigingen geraakt. Op dit moment is er nog geen zicht op de gevolgen voor de diverse onderdelen van de universiteit. Hoewel er al maatregelen zijn genomen, en onderzocht wordt hoe we doelmatiger kunnen werken, zullen forsere ingrepen om de financiële problematiek het hoofd te bieden waarschijnlijk noodzakelijk zijn. Over de ontstane situatie zijn college van bestuur, faculteiten en andere eenheden met elkaar in gesprek. Via de Radboud Weekberichten, de facultaire nieuwsbrieven en onze website zullen we iedereen op de hoogte houden.

Tegen bezuinigingen

Dat de universiteit aan de slag gaat met maatregelen, betekent niet dat er geen verzet is tegen de bezuinigingen die het kabinet vorige week aankondigde. De bezuinigingen op onderwijs, onderzoek en innovatie schaden de toekomstige welvaart van de samenleving. Het kabinet zegt zich in te zetten voor een goede concurrentpositie en een uitstekend vestigingsklimaat, deze bezuinigingsplannen staan haaks op die ambitie. In samenwerking met de Universiteiten van Nederland (UNL) blijft de Radboud Universiteit zich uitspreken tegen deze grote bezuinigingsslag door het blijven vragen van aandacht voor het belang van wetenschap en onderwijs voor de toekomst van Nederland.