In Memoriam Anne Cutler

Anne Cutler, emeritus hoogleraar Vergelijkende taalpsychologie aan de Radboud Universiteit, is op 7 juni overleden. Cutler werd hoogleraar in Nijmegen in 1993, en combineerde die aanstelling met een functie als scientific member en instituutsdirecteur aan het Max Planck Institute for Psycholinguistics in Nijmegen. Aan beide instellingen was zij tot aan haar pensionering in 2012 verbonden.

In 1999 ontving Anne Cutler als eerste vrouw de NWO Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Met het geld van de premie – vrij te besteden aan een doel dat gerelateerd is aan wetenschappelijk onderzoek – legde zij de basis van het Baby and Child Research Centre, het eerste baby onderzoekscentrum waar de taalontwikkeling en later ook sociaal-cognitieve ontwikkeling van baby’s en kinderen werden onderzocht.

Pim Levelt, voormalig directeur van het Max Planck Institute for Psycholinguistics, schreef een ‘(Engelstalig) in memoriam voor Anne Cutler – te lezen op de website van het instituut.

Anne Cutler in 2015
Anne Cutler in 2015

Contactinformatie

Thema
Taal