Inge Molenaar
Inge Molenaar

Inge Molenaar benoemd tot hoogleraar Onderwijs en Artificiële Intelligentie

Inge Molenaar is per 1 augustus benoemd tot hoogleraar Onderwijs en Artificiële Intelligentie aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit.

‘Ik onderzoek de toepassing van AI om het leren van leerlingen en het onderwijzen van leraren te optimaliseren’, zegt Molenaar. ‘Het startpunt is de pedagogische-didactische kennis over goed onderwijs en de leerpsychologische kennis over hoe leerlingen leren. Vanuit deze theoretische basis analyseren we huidige toepassingen van AI in het onderwijs en ontwikkelen we innovatieve toepassingen waarin menselijke leren en lesgeven versterkt wordt met artificiële intelligentie, zogenaamde hybride intelligentie. Hierbij is ook nadrukkelijk aandacht voor de vaardigheden die leerlingen nodig hebben om met AI te leren.’

In het Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI), waarvan ze tevens directeur is, ontwikkelt Molenaar in co-creatie met scholen, wetenschap en bedrijfsleven innovatieve toepassingen van AI in onderwijs en onderzoekt ze het verantwoord gebruik van AI in het onderwijs. Daarnaast leidt ze (samen met Sanna Jarvela van de University of Oulu) CELLA, het internationale centrum voor leren en leven met AI.

‘In een wereld waarin artificiële intelligentie steeds belangrijker wordt, is het van groot belang dat leerlingen de vaardigheden ontwikkelen om systemen met AI te gebruiken, begrijpen en controleren,’ aldus Molenaar. ’Leerlingen die hun leerproces zelf kunnen reguleren, zijn beter uitgerust om het hogere levenstempo in het tijdperk van AI aan te kunnen.’

Over Inge Molenaar

Inge Molenaar (Son en Breugel, 1975) volgde gelijktijdig twee studies aan de universiteit Maastricht: Cognitieve psychologie en Internationale bedrijfskunde. Ze behaalde in 2011 haar PhD aan de Universiteit van Amsterdam met een proefschrift over gecomputeriseerde ondersteuning voor zelfregulerend leren. Hierin onderzocht ze hoe leerlingen op de basisschool hun eigen leerpad vormgeven samen met een virtuele agent.

Molenaar was tijdens haar loopbaan zowel academicus als ondernemer. In 2001 won ze met het voorstel voor Ontdeknet de prijsvraag ‘Onderwijs in de kennissamenleving’ van het ministerie van Onderwijs. Tussen 2001 en 2005 ontwikkelde ze Ontdeknet, een elektronische leeromgeving waarin honderden leerlingen samenwerkten met experts uit de samenleving. In 2012 werd ze universitair docent aan de Radboud universiteit en richtte daar het Adaptieve Learning Lab op. Hierin zette ze het ontwerpen en ontwikkelen van onderwijstechnologieën voort en onderzocht ze de effecten ervan op leerprocessen van leerlingen.

Ze kreeg tijdens haar carrière onder meer een NWO VENI-beurs, een ERC Starting grant en een Open Research Area grant. Ze is Jacobs Foundation Fellow en ontwikkelde het Nationaal Groeifonds project NOLAI.

Contactinformatie

Meer weten? Neem contact op met Inge Molenaar of met Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie via 024 361 6000 of media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl)

Thema
Kunstmatige intelligentie, Onderwijs