Aandacht voor lerarentekort
Onderwijsminister Mariëlle Paul nam deel aan de plenaire sessie “Improving the attractiveness of teachers’ careers”. Centraal in deze sessie stond de vraag wat er concreet gedaan moet worden om het vak van leraar aantrekkelijker te maken. Bijna alle Europese lidstaten worstelen met een (groot) lerarentekort. De sessie was bedoeld om ervaringen en best practices uit te wisselen. Uit Europees onderzoek is gebleken dat een financiële stimuleringsmaatregel niet genoeg is; die moet worden gekoppeld aan betere loopbaanmogelijkheden en ontwikkelkansen, betere (secundaire) arbeidsvoorwaarden en een hoger aanzien van het vak van leraar.
Benieuwd naar deze sessie? Kijk hem hier terug
Oproep aan de EU
Wereldwijd zijn er verschillende initiatieven over AI in onderwijs, zoals de AI Act en het AI- coördinatieplan. Ook de Europese Commissie heeft initiatieven die AI in onderwijs aan de orde stellen. Zo zijn er in oktober 2022 ethische richtlijnen voor docenten gepubliceerd, over het gebruik van kunstmatige intelligentie en data in het onderwijs. Inge Molenaar deed op de European Education Summit een oproep aan de EU: kunnen we de initiatieven van de lidstaten op het gebied van AI en onderwijs combineren? We kunnen samen en van elkaar nog veel leren!
Over de Top
De European Education Summit is het jaarlijkse paradepaardje van de Europese Onderwijsruimte (EMA). Het brengt beleidsmakers van EU-instellingen en de Europese onderwijs- en opleidingsgemeenschappen samen. De belangrijkste vragen die tijdens de 2023-editie als leidraad dienden, waren:
- Hoe kunnen we de onderwijs- en opleidingssectoren verbeteren zodat iedereen ervan kan profiteren?
- Hoe willen de EU-landen in de toekomst beter investeren in onderwijs en opleiding van hoge kwaliteit?
- Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen worden uitgerust met de noodzakelijke vaardigheden om te floreren in de groene en digitale transitie?
Beleidsmakers voor EU-instellingen en uit EU-landen, evenals belangrijke stakeholders van de onderwijs- en opleidingsgemeenschap uit de hele EU, bespraken ideeën en best practices als antwoord op deze vragen. De aanwezigen deelden nieuwe perspectieven, innovatieve oplossingen en creatieve benaderingen om de Europese onderwijsruimte voor iedereen te realiseren.
Opnames van alle sessies kun je hier terugkijken