Inge van Nistelrooij benoemd tot bijzonder hoogleraar Dialogical Self Theory

Inge van Nistelrooij is met ingang van 1 september 2020 benoemd tot bijzonder hoogleraar Dialogical Self Theory aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiestudies van de Radboud Universiteit. Deze leeropdracht is een samenwerking met de Foundation of the International Society for Dialogical Science.

Dialogical Self Theory is een theorie die is ontwikkeld binnen de psychologie, met name door Hubert Hermans, emeritus hoogleraar aan de Radboud Universiteit. In deze theorie draait het om de dialogen – zowel innerlijk als met anderen – die mensen hebben om verschillende rollen en standpunten in te nemen en zichzelf te begrijpen. Dat de leerstoel rondom die theorie is gevestigd aan de afdeling Metafysica en Filosofische Antropologie van de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit maakt het voor Inge van Nistelrooij mogelijk om haar onderzoek voort te zetten in de 'hybride' vorm van onderzoek die zij vanuit de zorgethiek gewend is.

‘Dit betekent dat mijn onderzoek gevoed is door én empirisch onderzoek én morele en antropologische theorie’, vertelt Van Nistelrooij. ‘Focus in mijn onderzoek is het zelfverstaan van “moeders”. Met “moeders” bedoel ik niet uitsluitend vrouwen, maar duid ik eerder hun sociaal-maatschappelijke positie aan, ook transgenders, intergenders, en mannen kunnen “moeders” zijn. Ik kijk naar de veranderingen in het zelfverstaan van moeders tijdens zwangerschap en gedurende het ouderschap.’

Over Inge van Nistelrooij

Inge van Nistelrooij benoemd tot bijzonder hoogleraar Dialogical Self Theory
Inge van Nistelrooij (Oss, 1967) rondde in 1995 cum laude haar studie Theologie aan Theologische Faculteit Tilburg af. Ze promoveerde in 2014 aan de Universiteit voor Humanistiek op het proefschrift ‘Sacrifice. A care-ethical reappraisal of sacrifice and self-sacrifice.’ In dit proefschrift onderzoekt van Nistelrooij voorbeelden uit zorgpraktijken waarin mensen proberen goed te zorgen voor anderen en daarbij offers brengen ten aanzien van zichzelf.

Sinds 2013 werkt ze aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, als universitair (hoofd-)docent aan de master ‘Zorgethiek en beleid’. In haar onderzoek staan moederschap, geboortezorg, relationeel en maternaal zelfverstaan centraal. Ter ondersteuning van haar onderzoek ontving Van Nistelrooij subsidies van onder andere ZonMW, de Brocher Foundation en het Catherina Halkes Fonds.

Meer weten? Neem contact op met