Logo InScience 2023: Experiments op wetenschappelijk filmfestival
Logo InScience 2023: Experiments op wetenschappelijk filmfestival

InScience 2023: filmfestival met focus op experimenten

Van 16 tot en met 19 maart vindt de achtste editie van InScience plaats in Nijmegen. Tijdens het International Science Film Festival worden documentaires, korte films en andere wetenschapsfilms getoond, met thema's zoals de klimaatcrisis, de coronapandemie maar ook neurotechnologie. Ook dit jaar zijn er weer verschillende onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc op het festival te vinden.

Het thema van InScience is dit jaar ‘Experiment'. Dat komt niet alleen voor in de filmkeuzes, maar ook in de rest van het programma: in heel Nijmegen zijn er onderzoekers te vinden die samen met het publiek proefjes uitvoeren, data verzamelen en kennis delen. Daarnaast zullen enkele van de 55 films op het programma op bijzondere locaties getoond worden. Bij veel films is er tevens een lezing of discussie na afloop waarin onderzoekers ingaan op wat er in de film besproken wordt. De Radboud Universiteit is, als partner van het festival voor wetenschappelijke films, ook met verschillende onderzoekers in en rondom de binnenstad te vinden. Een selectie: 

InScience x Studentenwelzijn: Sleepless in New York

Film + gesprek / VR 17 MRT / 15:30 

Waarom hebben we zulke sterke gevoelens bij een verloren liefde? Antropologe Helen Fisher probeert daar in de documentaire 'Sleepless in New York' achter te komen, waar drie New Yorkers proberen om te gaan met hun break-up. In een interactief randprogramma gaan we dieper in op wat er in de hersenen gebeurt als je hart gebroken is en helpen we je om op een creatieve manier met je verloren liefdes om te gaan.

Dit programmaonderdeel is gratis en exclusief voor Radboudstudenten. 

Lees meer en meld je aan

My Garden of a Thousand Bees 

Film + workshop / VR 17 MRT / 20:45 / 100 MIN / LUX 2   

Hoe maak je van je tuin een paradijs voor wilde bijen? Bioloog Constant Swinkels deed onderzoek naar biodiversiteit en bijen in Nijmegen. In een workshop leert hij je wat bijen nodig hebben om zich thuis te voelen in jouw tuin. Daarna gaan we aan de slag met het ontwerpen van jouw ideale bijentuin.  

Pleistocene Park 

Film + talk / ZA 18 MRT / 15:15 / 135 MIN / De Bastei 

Kom naar natuurhistorisch museum De Bastei voor een gesprek te midden van opgezette dieren uit de Oertijd. Na jaren van afwezigheid is er weer groot wild in Nederland: de wolf is officieel terug! Voor de één een heuglijke gebeurtenis, voor de ander een reden voor vrees en voor weer een ander een aanleiding voor solastalgie: het gevoel van heimwee naar een verloren wereld. Literatuurorganisatie Wintertuin leent een van haar sprekers uit om dit gemis onder woorden te brengen. Na de filmvertoning stelt milieufilosoof Martin Drenthen de vraag of we het in Nederland nog kunnen: samenleven met wilde dieren. En zo ja, hoe? 

Luminous 

Film + talk / ZA 18 MRT / 19:00 / 125 MIN / LUX 1  

Falen is inherent aan de wetenschap. Sterker nog: van onze fouten kunnen we veel leren. Toch voelen onderzoekers en studenten vaak de druk om perfectie te leveren. Drie moedige academici doorbreken het taboe: rector magnificus Han van Krieken, promovendus Internationale betrekkingen Lema Salah en docentondernemer Zorgtechnologie Clark Nowack (HAN University of Applied Science) houden een pleidooi voor falen.   

Into the Ice 

 Film + talk / ZO 19 MRT / 19:00 / 105 MIN / Triavium Schaatsbaan 

Bij deze bijzondere vertoning op de Triavium Schaatsbaan ga je bibberen tussen het ijs, net zoals de poolonderzoekers in de film. Annelies Veraart vertelt hoe het voelt om onderzoek te doen in Spitsbergen, waar je altijd op de hoede moet zijn voor de ijsberen die geen plekje meer kunnen vinden op de smeltende kappen.  InScience zorgt voor de warme chocomel.  

Meer weten? Het volledige programma is te vinden op de site van het InScience Filmfestival