Biodiversiteit op de campus
Biodiversiteit op de campus

Internationale Dag van de Biodiversiteit: programma

Op 22 mei is het de ‘Internationale Dag van de Biodiversiteit’: een dag die door de Verenigde Naties is uitgeroepen om met elkaar stil te staan bij het leven op aarde in al haar rijkheid – en kwetsbaarheid. In de week van 22 mei zijn er op de campus verschillende activiteiten voor medewerkers, studenten en andere geïnteresseerden. Kom vlinders tellen, pauzeren in de pluktuin of ontdek meer over biodiverse dijken!

Vlinders tellen | maandag 22 mei 12:00 – 13:00 uur

Gaat het goed met de vlinders op het terrein van de Radboud Universiteit? Wat kunnen we doen om meer vlindervriendelijk te worden? We vinden het belangrijk om deze zaken goed te monitoren. Daarom gaan we op 22 mei de verschillende soorten vlinders tellen. Vlinderexpert Dirk Maes, hoogleraar aan de Radboud Universiteit geeft een inleiding en daarna helpt hij ons om daadwerkelijk de verschillende soorten vlinders te kunnen zien.

Pauze in de pluktuin | maandag 22 mei 12:00 - 14:00 uur              

Bij de wadi achter gebouw Vrouw en Kind (aan het einde van de René Descartesdreef bij het Radboudumc) is onlangs een pluktuin opgezet. Deze moestuin is een fijne pauzeplaats om even tot rust te komen, of een lunch te nuttigen. Op 22 mei kun je hier langskomen en alles te weten komen over dit nieuwe initiatief. Elma Vriezekolk, oprichter van Moeztuyn, is vanaf 13:00 uur aanwezig om al je vragen te beantwoorden.

Natuurwandeling met IVN | maandag 22 mei 13:30 - 15:00 uur

Aan de wandel door het groen? Professionele natuurgidsen van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) nemen je mee over de campus en laten zien welke bijzondere diversiteit aan planten en dieren we op het universiteitsterrein hebben. Vaak zie je het pas als je het weet. Laat je verrassen!

Dankzij de dijken | dinsdag 23 mei 12:00 - 13:00 uur

Wist je dat we op de Radboud Universiteit wetenschappelijk onderzoek doen naar dijken? De Nederlandse dijken beschermen tegen het water – en vormen tegelijkertijd kilometerslange groene linten door ons land. Hier in Nijmegen onderzoeken we of en hoe de dijken biodivers(er) kunnen worden. Is het mogelijk om er  verschillende soorten grassen en kruiden te laten groeien, in plaats van één soort? En zijn de dijken dan nog veilig? Tip van de sluier: het geheim zit ‘m in de wortels van de planten. Kom kijken bij de testopstelling achter bij de kassen, waar plantenecoloog dr. Eric Visser vertelt over dit onderzoeksproject. We verzamelen bij de ingang van het kassencomlex,

“Het verhaal van de Community Garden” | woensdag 24 mei 12.30 - 13.15 uur

Dit voorjaar heeft een groep enthousiaste medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit een gezamenlijke moestuin gerealiseerd voor de hele Radboud Community. Het begon met een kaal terrein en een grote droom. Ben je benieuwd hoe het eruit ziet en naar het verhaal erachter? Kom dan langs in de pauze van woensdag 24 mei om het verhaal van de Community Garden te horen en de tuin te bewonderen.

Pop up bos | 8 mei - 2 juni

Je kunt het je bijna niet voorstellen: het Linnaeusplein als groene oase. Waar de blaadjes ritselen in de wind en de vogeltjes hun mooiste deuntjes fluiten. Toch is dit wat je tussen 8 mei en 2 juni kunt meemaken in ons pop-up bos. Tussen de inheemse bomen en struiken tref je studenten, kunstenaars en academici om samen te praten, te luisteren, te ervaren en te verbeelden. En je kunt natuurlijk ook gewoon komen chillen en picknicken! Het pop-up bos prikkelt je verbeelding en laat je anders kijken naar de versteende omgeving. We gaan graag samen met je op zoek naar een nieuw tijdperk: het Symbioceen. Waarin de mens, technologie en natuur in balans zijn met elkaar en in symbiose met elkaar leven.

Meer weten over de Internationale Dag van de Biodiversiteit? Neem een kijkje op de website van de Verenigde Naties,

 

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Campus & Facilities
Thema
Duurzaamheid