Ivo Rieu
Ivo Rieu

Ivo Rieu benoemd tot hoogleraar Gewasbiotechnologie

Ivo Rieu is per 1 mei 2023 benoemd tot hoogleraar Gewasbiotechnologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit.

Het onderzoek van Rieu richt zich op planten en hoe zij omgaan met klimaatverandering - en dan vooral met de steeds vaker voorkomende hittegolven. ‘Dergelijke periodes met hoge temperaturen zijn slecht voor de fertiliteit van planten, waardoor ze minder zaden en vruchten maken. We kijken naar de afweermechanismen die planten hebben en proberen te achterhalen waarom sommige planten beter tegen hitte kunnen dan andere. De verkregen inzichten helpen om land- en tuinbouw duurzamer en klimaatbestendiger te maken en de voedselzekerheid te verbeteren,’ zegt Rieu. Dat onderzoek zal zeer relevant blijven de komende jaren, stelt hij. ‘Een hittegolf op het moment dat tomatenplanten in bloei staan, kan de hele oogst vernietigen. Dit is een groeiend, gewasoverstijgend en wereldwijd probleem. Wij proberen oplossingen aan te dragen die we uit de natuur halen of zelf, middels een biotechnologische aanpak, ontwikkelen.’

Over Ivo Rieu

Ivo Rieu (Breda, 1975) studeerde Biologie aan de Radboud Universiteit. Hij studeerde in 1998 af en promoveerde aan dezelfde universiteit met zijn proefschrift ‘Aspects of ethylene-mediated communication in plants’. Na zijn promotie werkte hij 6 jaar als postdoc; eerst bij het BBSRC-instituut Rothamsted Research in het Verenigd Koninkrijk en vervolgens met een persoonlijke beurs bij de Albert-Ludwigs Universiteit Freiburg in Duitsland. Eind 2009 werd hij aangesteld bij de RU, eerst als UD, vanaf 2018 als UHD, en na in 2021 al het ius promovendi te hebben verkregen, nu als hoogleraar “Gewasbiotechnologie” (Crop Biotechnology).

Contactinformatie

Contactpersoon
prof. dr. I. Rieu (Ivo)
Gaat over persoon
prof. dr. I. Rieu (Ivo)
Thema
Duurzaamheid