Tweede Kamer - Rob Croes. Anefo. Nationaal Archief
Tweede Kamer - Rob Croes. Anefo. Nationaal Archief

Jaarboekpareltjes – Het democratisch ideaal (2004)

Vanaf nu zijn onze Jaarboeken Parlementaire Geschiedenis weer te lezen via onze website. Ook de delen van de Serie Parlementaire Geschiedenis zijn open access beschikbaar. De komende weken zullen we iedere week een pareltje uit onze jaarboeken onder de aandacht brengen.

Deze week strandde een poging een kabinet  met PVV, VVD, NSC en BBB te formeren, nadat Pieter Omtzigt (NSC) de onderhandelingstafel had verlaten. De onderlinge verdeeldheid in het versnipperde politieke landschap en de standpunten van sommige partijen ten aanzien van democratie en rechtsstaat geven aanleiding tot bezorgde artikelen van wetenschappers en (oud-)politici over de staat van de democratie. 
Zorgen over de kwaliteit van de democratie zijn niet nieuw. Zo laat de historicus James Kennedy in het openingsartikel van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2004: Het democratisch ideaal aan de hand van twee kritiekpunten zien hoe in Nederland sinds de invoering van het stelsel van evenredige vertegenwoordiging in 1918 is aangekeken tegen het wezen van de democratie. In de eerste plaats gaat hij in op de kritiek dat de veelheid van vooral kleine partijen het functioneren van democratie zou belemmeren en ten tweede duikt hij in het veelgehoorde commentaar dat partijen ogenschijnlijk niet in staat zijn effectief te reageren op 'de eisen van de tijd'. 

Lees hier James Kennedy, 'De democratie als bestuurskundig probleem Vernieuwingsstreven in de Nederlandse politiek sinds 1918', JPG 2004, p. 12-21.

Contactinformatie

Thema
Actualiteiten, Geschiedenis, Politiek