Prinsjesdag 1985, minister van Financiën Onno Ruding arriveert op het Binnenhof met de ‘Miljardennota’ in het koffertje [Nationaal Archief / Anefo / Rob Croes]
Onze Jaarboeken Parlementaire Geschiedenis zijn te lezen via onze website. Ook de delen van de Serie Parlementaire Geschiedenis zijn open access beschikbaar. In deze rubriek belichten we regelmatig een actueel artikel uit een van onze jaarboeken.
Dinsdag 17 september beleeft het kabinet-Schoof zijn eerste Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander zal die dag in een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal (Eerste en Tweede Kamer) de troonrede voorlezen, of zoals de grondwet het vermeldt: ‘een uiteenzetting van het door de regering te voeren beleid’ geven. Kun je als burger aanwezig zijn bij deze Verenigde Vergadering? En waar komt het ‘Leve de koning(in)’ vandaan?
Als burger kun je in aanmerking komen voor het bijwonen van de Verenigde Vergadering. Er is plek op de tribune voor circa vijftig ‘gewone’ ingezetenen. De aanwezigheid van burgers brengt tot uitdrukking dat ook deze vergadering van de volksvertegenwoordiging, in principe een openbare bijeenkomst is. In vroeger tijden gingen mensen in de rij staan en hoopten zij zo op een kaartje (die overigens ook vaak weer werden doorverkocht). Tegenwoordig kom je op een wachtlijst van zo’n vijf jaar.