Naast feiten, cijfers en natuurlijk de Jaarrekening, is er in het Jaarverslag 2021 ruimte voor de persoonlijke indrukken en verhalen van studenten en medewerkers.
Jaarverslag 2021: veerkracht in het tweede jaar van corona
Het Jaarverslag 2021 van de Radboud Universiteit – nu zowel in het Nederlands als Engels beschikbaar - heeft veel aandacht voor persoonlijke verhalen en nieuwswaardige ontwikkelingen.

Zo wordt bijvoorbeeld het podium gegund aan René Hagels, die sinds het uitbreken van corona de spin in het web was binnen het ‘herstartteam’ van de universiteit. Het team coördineerde de uitwerking op de campus van de coronarichtlijnen en droeg zorg voor de informatie aan studenten en medewerkers. Uitgangspunt was steeds om binnen die richtlijnen zo veel als mogelijk ruimte te maken voor activiteiten op de campus.
‘Wij maken het waar dat we persoonlijk contact heel erg belangrijk vinden. Voor veel studenten, vooral als ze wat kwetsbaarder zijn, is het een levensbehoefte om op de campus te zijn’, aldus Hagels. Ondanks alles bleef het op de campus in 2021 een stuk rustiger dan je zou willen. ‘Het waren veel inspanningen om het weinige, maar belangrijke mogelijk te maken.’
- Lees het verhaal van René Hagels
- Andere mensen met een podiumplek in het Jaarverslag 2021:
- Annejet Plaisier en Rosan Stoekenbroek, OnePlanet OpenEducation
- Hans de Kroon, Living Lab Opijpolder
- Teun Fransen, Jasper Pesch en Roel Smeets, Studentendenktank digitale gedragscode
- Myrthe van der Burgt, afstudeerder Bedrijfskunde
- Security Operations Centre (SOC)-team
- Merel van Vroonhoven, Marijke Pe, Agnes Muskens en Valérie Frissen: vier vrouwen aan de bestuurlijke top
Aandacht voor verlaging prestatiedruk onderzoekers

Veel aandacht in het Jaarverslag voor de ervaren werkdruk door onderzoekers. Een in 2021 afgerond rapport over Erkennen en waarderen doet aanbevelingen de druk te verminderen. Vanwege het rapport werd op de campus door het jaar heen ‘gesprekstafels’ georganiseerd, om ervaringen en verbetervoorstellen op te tekenen.
‘De voorgestelde taakverlichting realiseer je niet met het afvinken van een actielijstje, dit vergt een cultuuromslag’, aldus rector magnificus Han van Krieken in het Jaarverslag. ‘We moeten toe naar een besef dat goed goed genoeg is, met nadruk op het eerste ‘goed’. We hebben in het verleden te veel ingezet op de toppen in het landschap, terwijl we nu de hoogvlaktes meer aandacht geven.’
- Lees meer over werkdruk en welzijn in het hoofdstuk Aandacht voor studenten en medewerkers
Aandacht voor studentenwelzijn
Hot topic gedurende de gehele coronaperiode is het verminderde welzijn van studenten, vanwege gebrek aan (campus)contacten met begeleiders en medestudenten. Meerdere onderzoeken rapporteren zorgelijke cijfers, wat de universiteit aanzet tot acties. Zoals de Wellbeing Week, Radboud Walks en de online campagne Lockdown Liftup. Ook was er een ‘hackaton’ om nieuwe plannen op tafel te krijgen, met financiering door het Radboud Studenten Fonds voor het beste idee. De winnaar: het initiatief Dare to Fail, dat in samenhang met magazine Prutswerk een lans brak voor acceptatie van het falen.
Er kwam ook een coördinator studentenwelzijn: Hannah Markusse. Als een van haar eerste acties heeft Markusse een richtingaanwijzer laten maken voor loketten waar studenten voor hun problemen terecht kunnen. ‘We brengen de hele keten beter in kaart’, aldus Markusse in het Jaarverslag. ‘Er worden allerlei initiatieven ontplooid, maar het is versnipperd. Deze nieuwe functie is in het leven geroepen om meer samenhang aan te brengen.’
- Lees meer over studentenwelzijn in het hoofdstuk Aandacht voor studenten en medewerkers
Werken aan impact – tot in Namibië
Het Jaarverslag besteedt ook aandacht aan de maatschappelijke impact van onderwijs en onderzoek. Zoals, bijvoorbeeld, de bijzondere koppeling tussen onderzoek van onze astrofysici en ontwikkelingskansen in Namibië.

Voor hun onderzoek zijn Radboud-sterrenkundigen druk bezig met de komst van de Africa Millimetre Telescope (AMT) in Namibië. Eind 2021 werd duidelijk dat die er komt, mede dankzij een garantstelling van de Radboud Universiteit.
Het beheer van de AMT ligt in handen van de University of Namibia. Om de volgende generatie Namibiërs ook te kunnen laten werken met de telescoop, is het project onder meer verrijkt met een educatieprogramma onder de hoede van het Radboud Radio Lab.
Marc Klein Wolt, directeur van het Radboud Radio Lab, vertelt over een presentatie van een mobiel planetarium op een basisschool. ‘Zo mooi. Komt er een stel kinderen op je afgerend: “Are you the astronomer? We want to be astronomers too!” Dat enthousiasme, dat was ons doel. Maar dan moet het wel mogelijk zijn voor kinderen om opgeleid te worden in die richting. Daar willen we graag aan bijdragen.’
- Lees meer over de impact die we maakten in 2021 in het hoofdstuk Onze impact: bekroond met de Radboud Impact Day
Bekijk ook de video: de Radboud Universiteit in 2021.