Jeanine Houwing-Duistermaat

Jeanine Houwing-Duistermaat benoemd tot hoogleraar Statistiek

Jeanine Houwing-Duistermaat is per 1 augustus 2022 benoemd tot hoogleraar Statistiek aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Het onderzoek van Houwing-Duistermaat ligt op het raakvlak van statistiek en kwantitatieve onderzoeksgebieden, zoals bioinformatica, genetica, epidemiologie en biofysica. Ziekte en gezondheid worden beïnvloed door biologische mechanismen. Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om datasets te meten, die informatie over deze mechanismen bevatten. Deze datasets worden steeds complexer en groeien exponentieel in grootte. Het is daarom een uitdaging om 'eenvoudige' statistische modellen af te leiden die de data goed beschrijven en inzicht geven in de mechanismen. Het doel van Houwing-Duistermaat is om deze modellen te ontwikkelen.

"Het omzetten van gegevens in bruikbare informatie brengt een aantal statistische uitdagingen met zich mee: de verschillende datasets moeten worden geïntegreerd, hun dimensies moeten worden gereduceerd en hun relaties met gezondheidsuitkomsten moeten worden gemodelleerd", aldus Houwing-Duistermaat. "Ik heb modellen ontwikkeld voor de analyse van meerdere cross-sectionele omics datasets. In Nijmegen ben ik van plan me te richten op het modelleren van meerdere longitudinale omics om inzicht in dynamische mechanismen te verkrijgen. Ook sta ik open voor nieuwe samenwerkingen op het gebied van omics of andere complexe datasets. Zo heb ik in het verleden ook methoden ontwikkeld met een toepassing in urban analytics."

Over Jeanine Houwing-Duistermaat

Jeanine Houwing-Duistermaat (Zwolle, 1968) studeerde Wiskunde aan de Universiteit Utrecht. In 1997 promoveerde ze met haar proefschrift 'Statistical methods for family data', waarna ze als post-doc en later als assistent professor werkzaam was bij het ErasmusMC. In 2010 werd Houwing-Duistermaat hoogleraar Statistische Genetica aan het Universitair Medisch Centrum Leiden, waar ze in 2011 begon met het ontwikkelen van methoden voor omics data. In 2015 werd Houwing-Duistermaat benoemd tot hoogleraar Data Analytics and Statistics aan de University of Leeds (VK). Sinds 2020 is Houwing-Duistermaat hoogleraar Statistiek aan de Universiteit van Bologna (It).

In 2005 kreeg Houwing-Duistermaat de prestigieuze VIDI-subsidie voor haar onderzoek. Daarnaast heeft zij diverse EU-projecten gecoördineerd, namelijk het consortium MIMOmics (2012-2017) en het Marie Curie Innovative Training Network IMforFUTURE (2017-2021). Ook was Houwing-Duistermaat co-editor van het tijdschrift Biometrics (2013-2015).

Contactinformatie

Wil je meer weten? Neem contact op met de afdeling Persvoorlichting & wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit, 024 361 6000, media [at] ru.nl

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.