Johan Karremans benoemd tot hoogleraar Sociale psychologie van interpersoonlijke relaties

Met ingang van 1 september 2021 is Johan Karremans benoemd tot hoogleraar Sociale psychologie van interpersoonlijke relaties aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit.

Sociale relaties – met een romantische partner, vrienden, en collega’s – spelen een niet te onderschatten rol in ons dagelijks functioneren en welbevinden. Relaties tevreden en stabiel houden is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe gaan partners op een constructieve manier om met conflicten, met tegengestelde belangen, maar ook bijvoorbeeld met aantrekkelijke alternatieven? In zijn onderzoek richt sociaalpsycholoog Karremans zich hierbij op de rol van executieve functies, hechting, en mindfulness.

Karremans zal zich daarnaast de komende jaren bezig gaan houden met de vraag hoe onze hechte relaties mogelijk van cruciaal belang zijn in het succesvol veranderen van gedrag, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. Karremans: ‘Mensen zijn "sociale dieren", maar dit feit wordt nog te vaak over het hoofd gezien door gedragswetenschappers. Interventies gericht op gedragsverandering lijken vaak zinloos wanneer de sociale context niet in ogenschouw genomen wordt. Dat is een van de hypotheses waar ik onderzoek naar wil gaan doen.’

Over Johan Karremans

Johan Karremans benoemd tot hoogleraar Sociale psychologie van interpersoonlijke relaties
Johan Karremans (1973) studeerde Psychologie aan de Radboud Universiteit (1996). Hij promoveerde in 2002 aan de Vrije Universiteit op het proefschrift ‘Forgiveness: Examining its consequences’, een onderzoek naar de effecten van vergeving op persoonlijk en relatie welbevinden.

Na zijn promotie was hij bijna drie jaar universitair docent aan de Universiteit van Utrecht. Met het behalen van een VENI-beurs verhuisde hij in 2005 terug naar de Radboud Universiteit, waar hij sindsdien als universitair docent en vanaf 2010 als universitair hoofddocent werkzaam is aan de afdeling sociale en cultuurpsychologie. Sinds 2020 is hij daarnaast ook hoofd van de afdeling Sociale en Cultuurpsychologie.

Tussendoor was hij zes maanden research fellow aan University of California, LA (2010), en visiting scholar aan de Université de Lorainne (2012-2014). Sinds 2020 heeft hij ook een aanstelling aan Padjadjaran University, Indonesië, waar hij jaarlijks les geeft.

Meer weten? Neem dan contact op met:

  • Johan Karremans, johan.karremans [at] ru.nl (johan[dot]karremans[at]ru[dot]nl), 024 361 2742
  • Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, 024 361 6000, media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl),
  • Faculteit der Sociale Wetenschappen, Radboud Universiteit

Contactinformatie