Jop Kind benoemd tot bijzonder hoogleraar Eencellige epigenomica

Jop Kind is per 1 september 2021 benoemd tot bijzonder hoogleraar in Eencellige epigenomica aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit. Deze leeropdracht is onderdeel van een samenwerking met de KNAW en het Hubrecht Instituut.

Jop Kind is groepsleider bij het Hubrecht Instituut. Zijn onderzoeksgroep houdt zich bezig met het ontrafelen van de rol van chromatine en de architectuur van de celkern bij genregulatie en DNA-reparatie. Kind ontwikkelt en gebruikt een combinatie van genomica- en microscopie-technieken om te bestuderen hoe genen in individuele cellen worden aan- en uitgezet. Met behulp van deze technieken bestudeert hij welke mechanismen bepalen hoe cellen nieuwe identiteiten en eigenschappen krijgen in de vroege ontwikkelingsstadia van embryo's en bij kanker.

Jop Kind benoemd tot bijzonder hoogleraar Eencellige epigenomica

Kind: 'Ik wil uitzoeken wat de modi zijn van celregulatie in verschillende biologische omstandigheden. Daarnaast wil ik selectieve manipulaties uitvoeren om de voornaamste aandrijvers van deze processen te identificeren. Met dit onderzoek kunnen we licht werpen op de oorsprong van ziektes en kunnen we nieuwe technieken voor het ontwikkelen van gevoeligere diagnostische strategieën inzetten. Bij de Radboud Universiteit zijn fundamenteel onderzoek en de klinische praktijk heel goed geïntegreerd. Met de gevoeligheid van onze methodes hopen we deze verbinding verder te versterken door rijkere informatie uit beperkt patiëntmateriaal te verkrijgen.'

Over Jop Kind

Jop Kind (Zuidelijke IJsselmeerpolders, 1978) studeerde biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in de genregulatie aan het Europees Laboratorium voor Moleculaire Biologie (EMBL) in Heidelberg en vervolgde daar zijn carrière als postdoc. Daarna werkte hij als post-doc bij het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam. Sinds 2014 is hij groepsleider bij het Hubrecht Instituut.

In 2015 ontving Kind voor zijn onderzoek de Antoni van Leeuwenhoek-prijs. In 2016 ontving hij de John Kendrew-prijs en verkreeg hij een ERC Starting Grant. In 2018 is hij benoemd tot lid van het Oncode Instituut. Eerder dit jaar ontving Jop Kind een ERC Consolidator Grant voor zijn onderzoek naar Epigenetica en cel-identiteit.

Meer weten? Neem dan contact op met:

  • Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, 024 361 6000, media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl),